От 2008 г. работниците на "Боинг" не са стачкували, като сега повече от 30 000 служители ще участват в стачните действия срещу един от най-големите износители в САЩ.

Персоналът напусна вчера, след като 95% от членовете на профсъюза гласуваха за отхвърляне на ново предложение за договор от компанията, въпреки че профсъюзните лидери подкрепиха сделката и я нарекоха „най-добрият договор, който сме договаряли в нашата история“.

Стачки с продължителност от 30 дни могат да струват на компанията 1,5 млрд. долара, според анализ на американската инвестиционна банка, докато едно споразумение би струвало приблизително 900 милиона долара, ако бъде прието.

Работниците отхвърлиха повишенията от 25% за четири години, тъй като синдикатите поискаха увеличение на заплатите с 40%. По-ниско платените служители биха получили по-голямо увеличение.

Съобщението е неуспех за новия главен изпълнителен директор Кели Ортберг, който пое управлението на Boeing преди по-малко от два месеца, когато производителят се разтресе от кризата с безопасността, предизвикана, когато врата се откъсна от самолет на Boeing.

Шефът на „Боинг” подава оставка

Daily Mail: Стотици самолети Boeing имат потенциално фатална грешка

Ключова цел на компанията сега е да увеличи производството на фона на федерални разследвания и пропуснати цели за доставка. Компанията плаща глоби на най-голямата европейска авиокомпания Ryanair за това, че не е доставила някои от поръчаните от нея 300 самолета.

Преговорите между Boeing и стачкуващите работници от американските заводи ще бъдат подновени в началото на следващата седмица с помощта на федерален посредник, пише Investor.bg.