Около 300 самолета Boeing имат потенциално опасен дефект, който може да доведе до експлозии във въздуха, съобщи Daily Mail.

Както уточнява изданието, още през март Федералната авиационна администрация на Съединените американски щати предупреди компанията за възможна поява на статично електричество в близост до резервоарите за самолетно гориво.

„В момента не е известно дали този проблем е решен или не“, отбелязва Daily Mail.

Според автора става дума за самолети, използвани от United и American Airlines.

DailyMail.com се обърна към Boeing и FAA за коментар. 

Говорител на Boeing подчерта, че известието на FAA от 25 март 2024 г. е за „предложено създаване на правила“, търсейки коментар от Boeing и други, преди федералната агенция официално да упълномощи всяка предложена корекция на своите самолети от серия 777. 

Това е само последното голямо предупреждение за безопасност, насочено към засегнатата от скандал компания от регулаторите - тъй като множество модели пътнически самолети Boeing имат  издухани тапи на предната врата,  пожари във въздуха и две смъртоносни катастрофи, които убиха 346 души.

FAA прогнозира, че коригирането на безопасността ще струва на Boeing – чиято пазарна капитализация е 113,53 милиарда долара към момента на писане – по-малко от 698 000 долара за коригиране на всички 292 уязвими самолета Boeing 777, изброени в регистъра на САЩ.

А частите, необходими за отстраняване на тези базирани на „статично електричество“ рискове от експлозия, според федералната агенция, ще струват само 98 долара за всеки Boeing 777. 

FAA изрично поиска да се инсталира ново „електрическо свързване“ и „заземяване“, за да се предотврати късо съединение или „електростатичен разряд“ около системата за всмукване на въздух близо до резервоарите за гориво в централното крило на 777.

Припомняме, по-малко от две седмици след крайния срок за поръчката 9 май, 73-годишен мъж загина, а други 23 бяха ранени, когато близки мълнии и електрически бури доведоха до „внезапна екстремна турбуленция“ за полет на Singapore Airlines на борда на 777.

Известен режисьор е пътникът, загинал при турбуленция в сингапурски самолет СНИМКА