Президентът на САЩ Джо Байдън иска Русия да загуби, но се страхува, че Украйна ще спечели тази война. Това написа Джон Болтън, бивш съветник по националната сигурност на президента на САЩ (2018-2019 г.), в статия за Wall Street Journal.

„Байдън иска Русия да „загуби“, но изглежда се страхува, че Украйна всъщност ще „спечели“, каза той.

Според Болтън, ако американският лидер вярва в официалната позиция на САЩ - "възстановяване на суверенитета и териториалната цялост на Украйна", той трябва да я потвърди и да разработи план за това. Ако не, тогава той трябва да го каже.

Той също така изрази мнение, че политиката на Белия дом е да подкрепя отбраната на Украйна, но не достатъчно, за да бъде "твърде ефективна". Както посочи бившият съветник, американските критични боеприпаси се изчерпват и настоящите възможности за снабдяване са недостатъчни. Той добави, че недостигът на доставки подкрепя изолационистите, които не искат да предоставят помощ на Киев на първо място.

Между другото, миналата седмица в Белия дом президентът на Съединените щати Джо Байдън каза на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, че Вашингтон няма желание да коригира петролните санкции, наложени на Руската федерация. Според американски служители САЩ се опитват да не предприемат стъпки, които застрашават доставките на руски петрол, тъй като това може да доведе до повишаване на световните цени.

Освен това Конгресът и администрацията на президента на САЩ Джо Байдън все още обсъждат дали да признаят руската ЧВК Вагнер за чуждестранна терористична организация (статут на FTO).

Междувременно наблюдатели на Politico на 12 март заключиха, че година след началото на пълномащабната руска инвазия, задкулисните разногласия нарастват между Съединените щати и Украйна относно целите на войната и се появяват потенциални точки на напрежение как и кога ще приключи конфликтът.

Politico: Между Украйна и САЩ нарастват задкулисните разногласия