Въпреки публичната риторика за пълно взаимно разбирателство, между Киев и Вашингтон нарастват задкулисните разногласия относно целите и сценариите за прекратяване на войната. За това пише Politico, цитиран от unian.net, в голяма статия за проблемите на отношенията между двете партньорски страни.

Например, някои американски политици се притесняват, че Вашингтон дава на Киев твърде малко оръжия - само за отбрана.

„Това просто им дава достатъчно, за да оцелеят, а не да спечелят? В момента не виждам политика за печалба и ако няма, какво правим?“ - критикува политиката на Белия дом, членът на Камарата на представителите Майкъл Маккол.

Служители на президентската администрация на Байдън на свой ред са раздразнени, че украинското командване реши упорито да защитава Бахмут, въпреки явната заплаха от неговото обкръжение. 

„Много служители на администрацията започнаха да се тревожат, че Украйна изразходва толкова много жива сила и боеприпаси в Бахмут, че може да ги лиши от възможността да започнат голямо контранастъпление през пролетта“, пише вестникът.

Друг дразнещ фактор за Вашингтон бяха неотдавнашните съобщения в медиите, че „проукраинска групировка“ е отговорна за разрушаването на газопровода „Северен поток“. 

Твърди се, че американското разузнаване не е открило доказателства, че украинските власти са участвали в саботаж на газопроводи, но администрацията на Байдън е "дала сигнал на Киев", че е неприемливо да се изнасят "определени актове на насилие" от Украйна.

Събеседниците във Вашингтон предават и раздразнението на Белия дом от постоянното настояване на Киев за нови оръжейни доставки. Включително поради факта, че „Зеленски не прояви дължимата благодарност“.

Американски служители казаха, че САЩ са дали ясно да се разбере на Киев, че не могат безкрайно да финансират Украйна във войната й срещу Русия. Други обаче отбелязват, че известно несъгласие и липса на пълно единство на мненията са нормални отношения между партньорските държави.

„Зеленски е правил остри забележки за Съединените щати и преди (преди пълномащабното нахлуване в Руската федерация – бел.ред.) и е изразявал несъгласие с Белият дом – публично и частно – по конкретни аспекти, но това не се е променило или подкопа цялостната подкрепа и партньорство на Съединените щати ", - каза заместник-директорът на Евразийския център на Атлантическия съвет Шелби Магид.

И все пак основната "кризисна точка" в отношенията между САЩ и Украйна е гледната точка как трябва да приключи войната. Вашингтон се съмнява, че Русия ще се примири със загубата на Крим. Американците също имат съмнения, че Украйна по принцип е способна да освободи Крим и Донбас.

"Засега Байдън продължава да се придържа към своя рефрен, че Съединените щати ще оставят всички решения относно войната и мира на Зеленски. Но във Вашингтон се разпространиха слухове колко надеждно ще бъде това решение, тъй като войната продължава и наближават нови президентски избори”, обобщава Politico.