Западните медии продължават активно да обсъждат възможните последици от оставката на главнокомандващия Въоръжените сили на Украйна Валери Залужни.

Уволниха Залужни, Зеленски готви спешен призив към украинците

Както съобщава CNN, позовавайки се на източници, кабинетът на Зеленски ще подготви съответния документ до края на седмицата, въпреки че няма официално изявление за уволнението на Залужни.

Засега, твърдят журналисти, военачалникът все още е на поста. Въпреки че е посочено и съобщението на Зеленски до Залужни за освобождаването му от поста, което беше направено на 29 януари на среща в офиса.

The Times: Зеленски уволни Залужни, но партньорите му се противопоставиха

На свой ред германското издание Der Spiegel смята, че информацията за смяната на главнокомандващия на украинските войски е предизвикала „голям смут“ в Киев.

Авторите смятат, че Зеленски не е успял да извърши „меко експулсиране“ на Залужни, въпреки че трудните отношения между президента на Украйна и главнокомандващия отдавна са известни.

Медиите смятат, че в момента има „малки признаци на лидерско единство“ по въпроса за оставката на Залужни в администрацията на Киев.

Източник на медията потвърди, че президентът се е опитал да убеди Залужни да напусне поста си за една година, но военният е отказал.

Така Залужни не иска да напусне по собствено желание, а Зеленски не иска да издава указ за умишлено уволнение. Поне засега, казва вътрешният човек.

„И двамата са отслабени, президентът и главнокомандващият, поради това в Киев има много смут, а медиите са пълни със спекулации“, заключават германски журналисти.

Припомняме, че по-рано представителят на Зеленски Сергей Никифоров нарече подобни съобщения слухове. А британският The Economist заяви, че Залужни не е искал да смени поста си от главнокомандващ на секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна.