Задушаването с азот е начин на умъртвяване, който ветеринарните лекари масово избягват да прилагат в практиката си, когато им се налага да евтанизират някое животно. Използват го в изключително редки случаи и най-често върху прасета.

В същото време американският щат Алабама е готов с всички процедурни документи и разрешителни утре да извърши такава екзекуция. Очаква се 58-годишният Кенет Смит да бъде първият затворник в САЩ, който да бъде умъртвен чрез азотно задушаване. Методът е експериментален и е предизвикан от количествения недостиг на смъртоносни инжекции в страната.

Всъщност Кенет Смит оживява след несполучлив опит за екзекуция със смъртоносна инжекция, поради което е взето решение да бъде умъртвен по новата алтернативна техника, включваща маска и газова помпа. Ако не настанат някакви промени в последния момент и съдиите във Върховния съд не размислят и не отхвърлят този метод, Кенет Смит ще бъде „екзекутиран като свиня“, пишат медиите отвъд океана.

Опасен за себе си: Съдът не пожали Георги, убил жестоко майка си

Осъденият ще бъде завързан към легло и на лицето му ще бъде поставена газова маска. Той ще има две минути на разположение за последни думи, преди механизмът да се задейства и да започне да изпълва организма му с азот. Властите разясниха, че затворникът първо ще изпадне в безсъзнание, преди да умре от липсата на кислород.

Според здравни експерти обаче има вероятност азотното задушаване да предизвика повръщане, а смъртта да бъде доста мъчителна, преди накрая да се задуши, пише novini.bg.

Децата на Габриела, обвинена в убийството на съпруга си, са изведени от дома ѝ

Страх ме е, изпитвам паника, казва осъденият Кенет Смит, цитиран от няколко американски издания.

Адвокатът му разясни, че клиентът му всъщност не се страхува от смъртта, а от начина, по който ще умре. От страданието, отбелязва онлайн издание на в-к „La Vanguardia“.