Съединените щати няма да помагат безкрайно на Украйна, като я подкрепят логистично, тъй като такава помощ е в ущърб на самата държава донор, съобщи на 13 март медията Fox News.

Това мнение изрази губернаторът на Флорида, републиканец и вероятно кандидат за президент на САЩ Рон ДеСантис.

Според губернатора Съединените щати имат много важни интереси, но техният списък не включва "териториалния спор" между Украйна и Русия.

„Съединените щати не трябва да предоставят помощ, която може да изисква разполагането на американски войски или да позволи на Украйна да участва в настъпателни операции извън нейните граници“, каза ДеСантис.

Политикът добави също, че американците имат право да знаят как милиарди долари на американските данъкоплатци се използват в Украйна.

Освен това Десантес разкритикува външната политика на настоящия президент на САЩ Джо Байдън. Губернаторът на Флорида смята, че именно политиката на Байдън е тласнала Руската федерация към дефакто съюз с Китай.

Политикът подчерта, че участието на САЩ във военния конфликт между Украйна и Руската федерация може да постави света на ръба на ядрена война.

„Ескалацията на участието на САЩ в руско-украинската война очевидно рискува да въвлече САЩ в конфликт и да ни доближи до гореща война между двете най-големи ядрени държави в света“, каза ДеСантис.

Американска помощ за Украйна: какво казват други кандидати за президент на САЩ

На свой ред кандидатът за президент на САЩ и предприемач Вивек Рамасвами заяви, че ако спечели изборите, ще ограничи всяко по-нататъшно финансиране или подкрепа за Украйна.

Той нарече Украйна "задния двор на Европа" и отбеляза, че държавите от Западна Европа трябва да се притесняват от по-нататъшното развитие на руско-украинската война, тъй като това пряко засяга техните граници.

Губернаторът на Южна Дакота Кристи Ноем също изрази мнение относно военната помощ на САЩ за украинската армия.

„Не бива да пилеем долари на данъкоплатците, рискувайки ядрена война. Вече преувеличихме възможностите си за Украйна“, каза Ноем.

45-ият президент на САЩ Доналд Тръмп също изрази своята гледна точка за войната в Украйна.

Според него по-нататъшното развитие на партньорските отношения между САЩ и Украйна ще зависи в голяма степен от срещата му с руския президент Владимир Путин.

Припомняме, още на 12 март в медиите се появи публикация, в която се казва, че разногласията между Украйна и Съединените щати нарастват . Според журналисти в Белия дом расте недоволството заради постоянните искания на Владимир Зеленски да му бъдат предадени нови партиди оръжия. Конфликтът се изостря и заради желанието на украинското ръководство да върне окупирания Крим с военни средства.

Politico: Между Украйна и САЩ нарастват задкулисните разногласия