Откритата в Обединеното кралство мутация на коронавирусния щам AY4.2 е регистрирана и в САЩ, но към днешна дата няма данни за появата на неговите клъстери или увеличаване на броя на заразените. Това изявление направи днес ръководителят на Центъра за контрол и превенция на заболяванията Рошел Валенски.

„С разпространението на вируса продължават да се появяват нови варианти. Вариант AY4.2, който наскоро беше идентифициран във Великобритания, привлече специално внимание напоследък... Понякога го виждаме тук, в Съединените щати, но в момента не наблюдаваме увеличаване на броя му или появата на неговите клъстери", каза тя.

Валенски отбеляза, че понастоящем няма доказателства, че новата версия подкопава ефективността на ваксината или лекарствата, използвани за лечение на COVID-19. Според нея основният щам, разпространен в САЩ, все още е "делта", който се открива в 99,7 процента от случаите.

Според университета „Джон Хопкинсн“ повече от 45 милиона души са се разболели от COVID-19 в САЩ, 728 хиляди души са станали жертви на инфекцията.

Както ви съобщихме по-рано, появи се информация за разпространението на нов щам на коронавирус във Великобритания. Беше отбелязано, че говорим за по-заразна мутация на делта щама на коронавирусната инфекция. Според учения Джефри Барет от института Wellcome Sanger в Кеймбридж и директора на Института по генетика към Лондонския университет Франсоа Балу, мутацията е с 10-15 процента по-инфекциозна от първоначалната версия на „делтата“.

Откриха по-заразен вариант на делта! Още няма име

Превод: GlasNews.bg