В края на ноември 2023 г. стана известно, че „армията на супер свинете“ вече е превзела територията на Канада - дивите прасета, които са инвазивен вид, размножават се неумолимо бързо и скоро може да се преместят в Съединените щати. Тогава учените предупредиха, че това може да се превърне в истинска екологична катастрофа, но сега над американските щати е надвиснала нова заплаха - нашествие на канибални дървесни жаби.

Известно е, че канибалните дървесни жаби са инвазивен вид и нахлуват в части от Съединените щати от Куба, Кайманите и Бахамските острови, пише Daily Mail. Земноводните вече са проникнали във Флорида и са стигнали до Тенеси, но изследователите също признават, че не могат да кажат точно колко дълбоко в страната са успели да проникнат „кубинските човекоядци“.

Според Даниел Соленбърг, биолог по дивата природа в Отдела за природни ресурси на Джорджия, който специализира в херпетологията, основният проблем е, че тази армия от жаби-канибали ловува жаби, произхождащи от Северна Америка. В резултат на това учените се опасяват, че нашествието на този инвазивен вид може да се превърне в поредната „екологична катастрофа“.

Известно е, че този инвазивен вид се адаптира в северните щати: жабите-канибали се настаняват в трансформаторни кутии, за да оцелеят през зимата - електрическите кутии осигуряват топлина, за да оцелеят при ниски температури. Известно е също, че тези земноводни "отделят дразнеща слуз от кожата си" при допир. Освен това това вещество има ефект както върху хората, така и върху малките животни. Учените също признават, че този ефект все още е твърде малко проучен и следователно последствията все още са неизвестни на науката.

Изследователите отдавна са наблюдавали кубински канибални жаби, като единствената известна "гнездяща популация" на вида в Джорджия се намира на островите Джекил. В същото време учените забелязаха, че жабите-канибали успешно се справят с миграцията, използвайки стайни растения и друга растителност, продавана за градинарство и озеленяване като транспорт. По този начин те успяват да пътуват и да се разпространят по-дълбоко в северните щати.

жаба канибал кубаЦял екран
Инвазивен вид жаба канибал превзема САЩ. Снимка:  University of Florida

Столенберг признава, че учените все още не знаят дали този инвазивен вид ще може да се придвижи във вътрешността, тъй като те са донякъде тропически и следователно „армия от кубински канибали вероятно може да бъде спряна от климата“.

Джеймс Страуд, асистент по биология в Georgia Tech, признава, че опасенията относно този инвазивен вид не са напълно неоснователни. Жабите канибали всъщност заплашват популациите на местните видове, което може да доведе до екологични проблеми надолу по линията. Например през 2017 г. кубинските жаби-канибали бяха забелязани за първи път в Луизиана; с течение на времето учените регистрираха изчезването на местни жаби тук.

 
Превод: GlasNews