Обучението в медицинският колеж „Алберт Айнщайн“ в Бронкс, Ню Йорк стана безплатно. Радостната вест за студентите идва след новината за направено солидно дарение.
 
Учебното заведение получи сумата от 1 милиард долара от пенсиониран професор.
 
Само преди ден у нас беше оповестено, че дарение в размер на 1 млн. лв. ще бъде направено за Софийския университет.

Таен дарител даде 1 млн. на Софийския университет, време било да връща на обществото

Смята се, че историческият принос на д-р Рут Готесман е един от най-големите, направени в медицинско училище в страната. 93-годишната Готесман постави условието нейната щедрост да се използва за покриване на таксите за обучение на всички настоящи и бъдещи ученици в училището в най-бедния квартал на Ню Йорк.
 
Готсман, дългогодишен бивш професор в Бронкс, успя да предостави щедрото дарение чрез богатството на покойния си съпруг Дейвид „Санди“ Готсман – инвеститор на Уолстрийт, участвал и във финансовата холдингова компания на Уорън Бъфет Berkshire Hathaway.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by BBC News (@bbcnews)


 
„Много съм благодарна на моя покоен съпруг Санди, че остави тези средства под моите грижи, чувствам се благословена да ми бъде дадена голямата привилегия да направя този подарък за толкова достойна кауза“, каза Готесман в изявление.

„Всяка година над 100 студенти са приети в Медицинския колеж „Алберт Айнщайн“, продължи Готесман, председател на Съвета на попечителите на Айнщайн.

Подаръкът от 1 милиард долара ще има незабавен ефект върху всички настоящи студенти от четвърти курс, като възстанови плащането им за обучение през пролетта на 2024 г.


 
От август всички студенти ще завършат колежа по медицина „Алберт Айнщайн“, без да са платили нито стотинка, казаха от училището.
 
„Това дарение радикално революционизира способността ни да продължим да привличаме студенти, които са отдадени на нашата мисия, а не само тези, които могат да си го позволят“, каза Ярон Томер, декан на медицинското училище.

Обучението в училището е повече от 59 000 долара на година.
 
При нормални обстоятелства дарение от такъв размер за медицинско училище или болница обикновено би оправдало промяна на името му. Готесман обаче беше категорична това да не се случва.

Превод: GlasNews.bg