Американските здравни власти алармираха за значително нарастване на рядко бактериално заболяване, което причинява менингит, инфекция, която води до възпаление на защитните мембрани около мозъка и гръбначния мозък. На 28 март Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) отбелязаха увеличение на броя на случаите на инвазивно менингококово заболяване, принадлежащо към серогрупа Y, което показва възраждане, което не е наблюдавано от 2014 г.

Миналата година в САЩ са регистрирани 422 случая на това заболяване, а само в началото на тази година те вече са 143, което показва потенциален ръст на заболеваемостта, пише Voice of America. Въпреки че повечето случаи не са се развили в менингит, той е бил фатален за най-малко 17 души. Най-тежко са засегнати възрастните между 30 и 60 години.

Менингококовата болест причинява тежки симптоми като висока температура, силно главоболие, гадене и повръщане и може да се развие в животозастрашаваща инфекция на кръвта, характеризираща се със симптоми като втрисане, умора, учестено дишане и промени в цвета на кожата. Ефективното лечение изисква незабавно прилагане на антибиотици, но въпреки медицинската намеса, приблизително 10 до 15 процента от засегнатите умират от болестта, а тези, които оцеляват, често са изправени пред тежка дълготрайна инвалидност.

За борба с тази заплаха за общественото здраве CDC препоръчва ваксинацията като основна превантивна мярка. Препоръчва се децата да получат менингококова конюгатна ваксина на 11-годишна възраст и бустер доза на 16-годишна възраст, за да поддържат имунитета. В допълнение, ваксинацията е силно препоръчителна за всички хора с повишен риск, като например тези, живеещи в райони с огнища или със заболявания като ХИВ. С тези мерки здравните служители се стремят да ограничат разпространението на тази потенциално опустошителна болест, която се завърна след десетилетие на латентност.