Протести и ескалация на напрежението в САЩ, след като полицията в Мемфис показа кадри, на които се вижда как петима служители на реда пребиват 29-годишен чернокож мъж, спрян за проверка на пътя. Три дни след това той умира. Полицаите са уволнени, повдигнати са им обвинения за убийство. В десетки градове се проведоха демонстрации с искане за справедливост.

Полицаи пребиха до смърт чернокож мъж

Властите в Мемфис разпространиха записи с обща дължина около час. Кадрите са от някои от записващите устройства на полицаите, както и от камери за наблюдение. На тях се вижда как служителите на реда бият Тайри Никълс, пръскат го с лютив спрей, обиждат го и използват неприличен език. 29-годишният мъж казва, че не е направил нищо, чуват се и негови викове "мамо". Според семейството му това се случва само на 70 метра от дома на Никълс. Случаят се разследва, но записите повдигат повече въпроси. Не е ясно какво е довело то това ниво на агресия, казва началникът на полицията в Мемфис.

"Има някои неясноти в този случай. Някой не е успял да включи камерата, монтирана на униформата. Някой не е използвал радиостанцията, за да каже, че спира кола, която кара безразсъдно. Няма запис от подобен диалог. Това обикновено проверяваме - дали и кога колата е спряна, докладвано ли е за това", заяви Серелин Дейвис, началник на полицията в Мемфис.

Президентът Джо Байдън в разговарял с майката на Тайри Никълс и е поднесъл съболезнованията си. Байдън заяви, че са необходими законодателни инструменти, които да доведат до реформа на полицията.

Протести с искане за справедливост и с призиви срещу полицейската бруталност имаше в Мемфис, Сан Франциско, Бостън, Ню Йорк, Вашингтон. Като на места напрежението ескалира, в Ню Йорк се стигна до арести.