Незабавна проверка на 171 самолета "Боинг 737 Макс 9", разпореди днес Федералната агенция за гражданско въздухоплаване на САЩ (FAA). Този тип самолети бяха спрени от полети до второ нареждане в петък след инцидент със самолет на американската авиокомпания "Аляска еърлайнс", при който аварийната врата се откъсна по време на полет, съобщава Франс прес.

"Директивата на американския авиационен регулатор "изисква от операторите (авиокомпаниите) да инспектират самолетите преди нов полет", се казва в прессъобщение на агенцията, като се изчислява, че тази операция изисква между 4 и 8 часа за всеки самолет, което се очаква да доведе до отмяна на 60 полета днес, посочва Ройтерс.

Според данни, предоставени от компанията "Боинг" на АФП, до момента са въведени в експлоатация около 218 самолета от този модел.

Преди съобщението на американския регулатор американската авиокомпания "Аляска еърлайнс" вече беше приземила всичките си 65 самолета от този модел. Подобна директива за инспекция на всички самолети от модела "Боинг 737 Макс 8", собственост на индийски авиокомпании, издаде по-рано днес и индийският авиационен регулатор.

Тези решения бяха взети след инцидент, станал вчера малко след излитането на самолет на "Аляска еърлайнс" от международното летище в Портланд (щата Орегон) около 17:00 ч. местно време, пътуващ за Онтарио (Калифорния), предградие на Лос Анджелис.

Според кадри, публикувани в социалните мрежи, прозорец в самолета се е откъртил и "изхвръкнал" при излитането на машината.

В резултат на това самолетът, който е превозвал 171 пътници и 6 членове екипаж, спешно е предприел аварийно кацане, посочва АФП.