САЩ обмислят да наложат санкции срещу руския президент Владимир Путин, пише изданието "The Moscow Times".

Това е "крайна" мярка, която би означавала пълен разрив в отношенията между двете страни, отсича на свой ред Кремъл.

Американските сенатори разкриха вече пакет от санкции, предназначени да ''опустошат'' руската икономика, ако Москва нахлуе в Украйна.

Сред мерките има и лични санкции срещу Путин, както и срещу няколко други висши служители, включително премиера Михаил Мишустин и външния министър Сергей Лавров.

Санкционирането на държавен глава и други водещи служители би било рядък ход, тъй като САЩ ограничават пакетите си от санкции до служители на по-ниско ниво.

''Въвеждането на санкции срещу ръководителя на правителството или ръководителя на Русия е крайна мярка, която е сравнима с разрив в отношенията'', каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред репортери по време на брифинг, цитиран от ТАСС.

''Какво е готова да направи Русия? Русия винаги е готова и винаги ще прави това, което е в интерес на страната ни'', добави той.

Съгласно предложението, правителството на САЩ ще бъде задължено да разследва и публикува доклад за личното богатство и активи на Путин, членовете на неговото семейство и всички, за които САЩ смятат, че притежават активи от негово име.

"Евентуалното въвеждане на нови санкции, включително лично срещу руския президент, което беше обявено във Вашингтон, всъщност може да се приравни с прекъсване на отношенията. Но има надежда, че това е просто ''дрънкане на оръжия", отсече прессекретарят на президента на Руската федерация.

''Оценяваме появата на подобни документи и изявления изключително негативно, особено на фона на поредица от преговори, макар и неуспешни'', каза Песков.

''Съчетаването им във времето с консултациите е опит за оказване на натиск върху Москва, априори безсмислен, тъй като говорим за санкции, които всъщност и като се вземе предвид неизбежният адекватен отговор, могат да бъдат приравнени на прекъсване на отношенията'', подчерта той.