Бившият министър на финансите Владислав Горанов, бившият министър на енергетиката Румен Овчаров и политиците Иван Генов, Николай Малинов и Александър Николов са включени от САЩ в санкционния списък по закона "Магнитски".

Това съобщи финансовото министерство на САЩ преди малко. Санкциониране са и фирми, които се свързват с тези български политици.

Санкциите срещу петимата български граждани идват седмица след като на посещение в САЩ беше главният прокурор Иван Гешев. Прави впечатление, че санкциите спрямо четирима от тях са свързани с т.нар. „зловредно руско влияние“ у нас, което беше сред основните теми на разговор на Гешев с конгресмени във Вашингтон. Разследването срещу Николай Малинов стартира във вече закритата Специализирана прокуратура. Подсъдим по дело на Спецпрокуратурата бе и друг от санкционираните лица – Румен Овчаров.
Владислав Горанов бе министър на финансите във второто и третото правителства на ГЕРБ. През 2020 г. обаче тогавашният премиер Бойко Борисов му поиска оставката. 

Румен Овчаров беше министър на енергетиката в правителството на Тройната коалиция в периода 17 август 2005 - 18 юли 2007г. 

От министерството съобщават, че става въпрос за корупция, която е свързана с енергийни договори.