Вашингтон ще "отговори" на годишнината от началото на войната на 24 февруари 2023 г. Това изявление направи официалният представител на Белия дом Карин Жан-Пиер. Тя отбеляза, че подготовката за това вече е започнала и "тече с пълна сила".

Според нея в момента президентът на САЩ Джо Байдън не планира посещение в Европа във връзка с годишнината от началото на войната.

На този фон съветникът на президента на САЩ Джо Байдън Джон Файнър заяви, че на Украйна могат да бъдат доставени „всякакви конкретни оръжейни системи“.

Той отбеляза, че администрацията на Байдън ще получи задълбочено обсъждане на възможността за доставка на въоръжените сили на Украйна с изтребители F-16. Той не изключи и доставката на други оръжия. Файнър добави, че помощта на Украйна се предоставя според нейните нужди.

Преди това прехвърлянето на F-16 в Киев беше разрешено и от Министерството на отбраната на САЩ.

Припомняме, че наскоро САЩ и Германия обявиха, че ще доставят на Украйна съответно танкове Abrams и Leopard. Според президента на Украйна Володимир Зеленски, ако обещаните танкове са в Украйна едва през август, ще бъде „твърде късно“.

„Твърде късно": Така Зеленски реагира на танковете от НАТО