Главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд обяви днес, че е назначил специален прокурор по разследването срещу Хънтър Байдън – син на американския президент Джо Байдън, задълбочавайки разследването преди изборите през 2024 г., предадоха световните агенции.

Гарланд каза, че повишава прокурора в щата Делауеър Дейвид Уайс, който проучва финансовите и бизнес сделки на сина на президента, в специален прокурор.

Байдън направи "подарък" на Путин, шокирайки американците

 Уайс е казал на Гарланд каза, че „по негова преценка разследването му е достигнало етап, на който той трябва да продължи работата си като специален прокурор и поискал да бъде назначен (на такава длъжност).

„След като разгледах искането му, както и извънредните обстоятелства, свързани с този въпрос, стигнах до заключението, че е в обществен интерес да го назнача като специален прокурор“, каза Гарланд.

Този ход е от особено голямо значение за обичайно предпазливия Гарланд и се случва по време на две мащабни разследвания на министерството на правосъдието срещу бившия президент Доналд Тръмп, главен съперник на президента Джо Байдън на изборите догодина.

 

„Котката беше извадена от чувала": Байдън изрече тайни, което предизвика скандал ВИДЕО

Назначаването на Уайс съвпада и със започването на отделно разследване на републиканците в Камарата на представителите на бизнес сделките на Хънтър Байдън, пише БТА.

Миналия месец съдебното споразумение на Хънтър Байдън по обвинението за укриване на данъци се провали.

Републиканците се подиграваха на това съдебно споразумение за признаване на вина и го наричаха "мила" сделка, а успоредно с това продължаваха собственото си разследване.

Като специален прокурор Уайс ще има по-широки правомощия за провеждане на по-широко разследване в различни области, отбелязва Асошиейтед прес.