За втори път от май насам полицията съобщи, че е стреляно по началното еврейско девическо училище "Баяс Чаяс Мушка"в Торонто.

Около 4 часа сутринта в събота полицията в Торонто получава сигнал за счупен прозорец в началното училище. При по-нататъшно разследване полицията установи, че прозорецът, заедно с други части на сградата, са били поразени от стрелба.

Никой не е бил в училището по време на стрелбата, казаха властите, няма съобщения за ранени. Полицията не е получила никакви съобщения за изстрели в района.

Засега не се съобщава за никакви подробности за заподозрените, каза Кравчик.

Инспектор Пол Кравчик от интегрираната оперативна група за оръжия и банди на полицията в Торонто каза, че отделът за престъпления от омраза участва в разследването, като добави, че е особено тревожно, че инцидентът е станал на еврейския празник Йом Кипур, един от най-свещените дни в еврейския календар.  „Разбираме, че това е дълбоко обезпокоително за еврейската общност“, каза той. 

През последните няколко седмици полицията увеличи присъствието си в еврейските квартали, каза Кравчик. Той каза, че полицейското присъствие ще се увеличи в квартала на училището, докато разследването продължава, и те ще информират общността, когато получат повече подробности.

В събота следобед министър-председателят Джъстин Трюдо публикува на X, като каза, че е „обезпокоен“ от новината и че „сърцето му е с учениците, служителите и родителите, които днес трябва да са ужасени и наранени“. „Антисемитизмът е отвратителна и опасна форма на омраза“, гласи публикацията му. — И ние няма да го оставим да устои.

Говорейки с репортери на събитие на хранителна банка в събота, кметът Оливия Чоу нарече инцидента „ужасяващ“ и каза, че се е свързала с шефа на полицията. 

„Еврейската общност заслужава да се чувства в безопасност“, каза Чоу, като каза, че антисемитизмът „няма място в този наш град“. 

На същото събитие премиерът Дъг Форд го нарече „отвратителен акт“, като каза, че отговорният човек или хора „трябва да бъдат арестувани и хвърлени в затвора“.

Снимка: CBC