В САЩ наскоро продажбите на сурово краве мляко са се увеличили с 21%, което се свързва с разпространението на птичия грип сред този вид животни.

Такива данни публикува американската изследователска компания NielsenIQ. Но защо има такъв скок в потребителския интерес? Някои хора вярват, че умишлената консумация на сурово мляко, съдържащо вируса H5N1 или птичия грип, може да им даде "имунитет" срещу болестта.

Най-малко 46 стада млечни крави в девет щата са дали положителен тест за инфлуенца по птиците, според последните данни на USDA. Но най-голямото безпокойство е, че големите огнища сред млекодайните крави дават на вируса още по-голяма възможност да мутира. Резултатът от такива мутации може да бъде прехвърляне на вируса от животни към хора.

Неактивни остатъци от вируса H5N1 наскоро бяха открити дори в пастьоризирано мляко, но USDA казва, че млякото е безопасно. В същото време според ведомството се наблюдават „високи концентрации на вируса“ в суровото краве мляко, пише Gizmodo. При това положение консумацията на непастьоризирани млечни продукти е все едно да играете на руска рулетка с изключително опасен вирус.

Досега не са известни случаи на предаване на вируса от човек на човек, но това може да се промени много бързо, ако вирусът придобие необходимата мутация. От 2003 г. СЗО е регистрирала 889 човешки смъртни случая от H5N1, от които 463 пациенти са починали. Така смъртността от птичи грип е 52%.

Въпреки това нарастващата популярност на суровото краве мляко е пряко свързана с разпространението на опасен вирус. В основата на проблема е погрешното и опасно вярване, че излагането на вируса може да бъде полезно за имунната система.

Основателят на Fresno Raw Farm и Института за сурово мляко Марк Макафи казва, че телефонът му продължава да звъни, защото „клиентите искат да купуват мляко с H5N1, искат имунитет срещу вируса“.

Социални медийни платформи като TikTok и Twitter публикуват множество антинаучни твърдения, които приписват несъществуващи предимства на суровото мляко.

Според много проучвания и данни от Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC), единственото твърдение за суровото мляко, което е обосновано, е, че то може действително да има по-добър вкус. Но вкусовите предпочитания очевидно не са причината да се излагате на риск. Да не говорим за риска от започване на нова пандемия, при която вирусът ще убие половината от всички, които се заразят с него.