Президентът на САЩ Джо Байдън каза, че е изпратил касетъчните снаряди на Въоръжените сили на Украйна, защото в страната са свършили боеприпасите. Байдън заяви това на 9 юли, отговаряйки на въпроси на репортери.

Въпросът защо САЩ са се съгласили да прехвърлят касетъчни снаряди на украинската страна беше зададен Байдън, докато вървеше по коридора.

„Свършиха ни боеприпасите“, кратко отговори американският лидер, без дори да спре.

Байдън не уточни дали е бил сериозен или краткият му отговор на медиен въпрос е бил хумористичен.

Припомняме, още на 7 юли The New York Times писа, че САЩ възнамеряват да прехвърлят касетъчни боеприпаси в Украйна, за да покрият недостига на конвенционални снаряди. Според вестника тази доставка може да е временна мярка до увеличаването на производството на конвенционални снаряди, което се очаква през пролетта на 2024 г.

На 7 юли за първи път стана известно, че САЩ са готови да доставят касетъчни боеприпаси на украинската армия. Това решение предизвика положителна реакция от украинска страна, но администрацията на Джон Байдън беше критикувана заради това решение, пише CNN.

Председателят на камарата на външните работи Майкъл Маккол каза, че оръжието ще промени играта във войната в Украйна, отбелязвайки, че Русия безнаказано хвърля касетъчни бомби на украинска територия.

На свой ред конгресменът Барбара Лий каза, че никога не трябва да се използват касетъчни бомби, защото това "преминава границата".

"Те невинаги избухват веднага. Децата могат да ги настъпят. Не мисля, че трябва", каза Ли.

Американският сенатор демократ Тим ​​Кейн също изрази безпокойство от подобна инициатива на президентската администрация.

"Имам някои сериозни съмнения, защото това може да вдъхнови други страни да заобиколят международната конвенция за забрана на боеприпасите. Може да даде зелена светлина на други страни да направят нещо подобно", каза политикът.

„Пожалете украинския народ": Камбоджа призова Украйна да не използва касетъчни боеприпаси