Начално училище в Мисури затваря, а причината е притеснителна.

В сградата са установени превишени нива на радиация.  Това е разкрито пред родителите едва тази седмица на среща, съобщава Indipendent. На нея били обявени резултатите от независимо проучване на средата, обявени публично миналата седмица.

То показало замърсянето в начално училище "Жана" във Флорисант, предградие на Сейн Луис.

Проблеми били открити в библиотеката, кафетерията, земята край баскетболните терени и  игралните площадки за най-малките.

Учениците ще се обучават виртуално от следващия понеделник. Като този начин на провеждане на уроците може да се удължи и през следващия семестър, заради нуждата те се почисти целия токсичен отпадък.

Пътуванията на американски звезди в Украйна могат да се превърнат в ядрена война

Ситуацията буди недоволството на някои родители. Едни били ядосани заради онлайн обучението, а друти заради това, че здравето на децата е било в риск. Родители изразяват и недоволството си, че резултатите от проучването не са станали обществено достояние по-рано.

Притеснени родители дори планират да изследват децата си заради замърсяването. Други повдигнали въпроса за повишения брой ракови и други заболявания в общността.

Една от майките – Каран Никел, която водила кампании за изчестване на радиационните отпадъци, разказала за своята битка с автоимунно заболяване, както и за здравето на дъщеря си. Която била родена с увредени яйчници.

Междувременно щатски експерт предупреждава, че децата са най-податливи на замърсяване от йонизираща радиация.  Той твърди, че почистването трябва да бъде извършено от Министерството на енергетиката  и Министерството на отбраната.

Как стелт изтребителят F-35 пуска ядрена бомба? Появи се ВИДЕО. Вижте!

Изследването, заради което училището затваря, било проведено от Boston Chemical Data Corp. Проби от прах, събрани през август, показват, че на територията на учебното заведение има изотопи на олово, полоний, радий и други токсични вещества. Количествата превишават нормите.

Нивата на олово край игрището за деца е 22 пъти над границата, край кортовете превишението било “едва” 12 пъти. Бил открит и елемента торий, който излъчва алфа радиация.

 Резултатите шокират, но не изненадват мествите. Много от тя отдавна предупреждават за въздействието на радиоактивните отпадъци, изхвърлени на открито в близкото депо Уест Лейк преди половин век от Министерството на енергетиката на САЩ.

Оказва се, че връзката стига до времената след Втората световна война и проекта "Манхатън". Когато Министерството на отбраната избира близкия Сейнт Луис  за преработка на уран. Целта – създаването на първата ядрена бомба в света.

Радиационните отпадъци първаначално са съхраняване в летището на Сейнт Луис, но после са преместени и изхвърлени на депото Уест Лейк през 1973 година.

Разтърсващи СНИМКИ от Чернобил, които ще ви оставят безмълвни

През годините токсичното замърсяване прониква в местна река Коулдуотър крийк, която се влиза в река Мисури.

Училището е обградено от две страни от реката, която често наводнява земята наоколо. Проблемът не е решен, въпреки че армията на САЩ почиства района вече 20 години. Военните провели собствено проучване на територията на училището, което също показало плашещи резултати. Изследването обаче не взело проби от самите сгради.

Така се оказва се, че за почистването на училището няма да има решение, докато района на Колдуотър крийк не бъде изцяло безвреден.

Превод: GlasNews.bg