Героиня на телевизионното шоу Antiques Roadshow, в ефира на което експерти оценяват стойността на античните неща, избухна в сълзи от щастие, след като научи, че семейна реликва, от която е трябвало да извади насекомо, всъщност струва стотици хиляди долари.  

Жената донесе на шоуто картина, която се предавала в нейното семейство от поколение на поколение: преди около 70 години нейният прадядо подарил това произведение на изкуството на любимата си жена. Тя каза още, че след като получила картината от баба си, видяла, че под стъклото има мъртъв комар, затова го свалила, за да махне мъртвото насекомо, но бързо след това поставила стъклото обратно.

Жената занесла картината на Мередит Хилфърти, директор на търговете за изящни изкуства в Rago и оценител на картини и рисунки за Antiques Roadshow. Според жената картината е била оценявана два пъти от професионални експерти: през 1998 г. те са предложили само $200 за тази работа, а през 2004 г. - $50 повече. Истинската изненада за нея обаче беше третият преглед, проведен от Мередит Гилфърти, директор на аукционите за изобразително изкуство в Rago, пише LadBible.

Изкуствоведката попита участничката в шоуто дали знае нещо за художник, чиято картина изобразява индианци на планинско пътешествие. Тя отговори, че той изглежда е роден във Франция и има добри връзки с племето сиукси.

Картина, наследена от баба ми, се оказа шедьовър на живописта, Анри Франсоа Фарни, търгове, платна, любопитства, шоутаЦял екран
Жената разбра, че картината струва повече от 200 хиляди долара Снимка: PBC

Гилфърти уточни, че името на художника е Хенри Франсоа Фарни. Той се премества в Пенсилвания от Франция на шестгодишна възраст. След като се интересува от американската история и култура, човекът по някакъв начин успява да установи отношения с местното племе.

„Ако решим да продадем тази картина на търг днес, щяхме да определим цена между 200 000 и 300 000 долара“, каза Мередит.

Собственичката на шедьовъра избухна в сълзи, преди да се пошегува: „Значи не мога да го окача вкъщи!“ 

След това тя попита Гилфърти дали не е трябвало да остави комара отзад.

Гилфърти обясни: „Всъщност не е лоша идея, че сте извадили буболечката, в крайна сметка бихме искали нашият консерватор да направи това, но буболечката можеше да продължи да се разлага и да причини петно.“

Зрителите в коментарите похвалиха експерта за това, че е честен с участника в шоуто. Един от тях нарече тази оценка една от най-интересните в историята на шоуто.