Смятана за най-възрастния човек от японски произход в Съединените щати, 110-годишната Йошико Мива оцелява от испанския грип, Голямата депресия, Втората световна война и много други предизвикателства. Въпреки всички трудности, жената се придържа към едно просто правило, което й помага да оцелее в най-трудните времена: „Не спирай“. 

Като член на второто поколение на Нисеи (японско-американци), Йошико постоянно чувала израза „гаман“ – търпение и достойнство пред лицето на непоносими изпитания, както и израза „шиката га най“, което означава „нищо не може да се направи по въпроса."

Родена в многодетно семейство, жената преживява скръб от детството си, когато майка й и по-малкият й брат умират през 1919 г., пише Today. След това бащата изпратил останалата част от потомството си в сиропиталище. Това не попречи на Йошико да завърши първо гимназия, а през 1936 г. и Калифорнийския университет в Бъркли със степен по бизнес. През 1939 г. жената се омъжва за Хенри Мийв.

Дълголетници, правила за щастлив живот, философия на живота, светска мъдрост, японскиЦял екран
Смята се, че 110-годишната Йошико Мива е най-старият човек от японски произход в Съединените щати. Снимка: Alan Y. Miwa

По време на Втората световна война столетницата и семейството й са интернирани в лагера Постън в Аризона. След освобождението през 1945 г. за японските американци било трудно да си намерят работа поради дискриминация, така че съпругът й започнал собствен разрастващ се бизнес и тя получила лиценз за медицинска сестра.

Днес, на 110-годишна възраст, Мива има трима сина, 10 внуци, 20 правнуци и един праправнук. Тя живее в старчески дом и си прави косата и посещава църковни служби всяка седмица.

Рекордьорката смята, че ключът към дълголетието е позитивното мислене, активният начин на живот, здравословното хранене, вярата и подкрепата на семейството. Откакто се пенсионирала, жената изминава 4 мили всяка сутрин и се радва на четене, икебана (аранжиране на цветя), шиене и реставрация и тапициране на мебели. Задължителен елемент от ежедневната й диета е юфката, в която се влюбва в сиропиталището.

Йошико говори повече за съдбата си в своята автобиография, написана след завършване на курс по писане.

Дълголетници, правила за щастлив живот, философия на живота, светска мъдрост, японскиЦял екран
Роднини и приятели на Йошико Мива Снимка: Alan Y. Miwa