Повече от половината от 46-милионното население на Аржентина сега живее в бедност, сочат нови данни, в удар върху усилията на десния президент Хавиер Милей да преобърне закъсалата икономика на страната.

Бедността за първите шест месеца на тази година е 52,9% спрямо 41,7% през втората половина на 2023 г., съобщи статистическата агенция на страната Indec.

Откакто встъпи в длъжност през декември, Милей намали субсидиите за транспорт, горива и енергия и уволни хиляди държавни служители, докато се стреми да намали инфлацията и държавните разходи.

Годишната инфлация в Аржентина през август остава една от най-високите в света с над 230%.

Въпреки това Милей успешно ограничи необузданото преразходване на държавни средства, което е обвинявано за икономическите проблеми на страната. След години на трупане на огромни бюджетни дефицити, Аржентина отбелязва фискални излишъци всеки месец от февруари насам.

Говорейки на пресконференция, правителственият говорител Мануел Адорни обвини предишните леви перонистки правителства за настоящите проблеми.

Той описа нарастването на бедността като „следствие от популизма, който подложи Аржентина на толкова много години на нещастие и опустошение“.

„Правителството наследи катастрофална ситуация, най-лошото наследство, което правителство е получавало в една демокрация, може би едно от най-лошите, които едно правителство е получавало в историята“, добави той.

Бедността вече се е увеличила в Аржентина преди правителството на Милей да поеме властта. През 2017 г. само около една четвърт от населението беше засегнато.

Когато Милей пое президентството, той обеща шокова терапия, девалвиране на песото с 50% и намаляване на броя на държавните министерства наполовина.

Но президентът се сблъсква със силна опозиция, включително от профсъюзите, които многократно излизаха на улицата в знак на протест срещу неговата програма и нейния ефект върху правата на работниците.

Като допълнение към трудностите му, неговата коалиция La Libertad Avanza (Напредъкът на свободата) не управлява мнозинството в Аржентинския конгрес и трудно постига междупартийни сделки.