Украинският оръжеен експерт Кристина Кимачук след обстрела на Харков от севернокорейски ракети реши да събере информация за използването им от Русия за атака на украинска територия. 

И така, след първото използване на необичайна ракета от руските въоръжени сили за обстрел на сграда в Харков, експертът започна да разглобява нейните фрагменти и да снима всяка част, по-специално винтовете и компютърните чипове. Тя почти веднага разбра, че това не е руска ракета и се зае със задачата да го докаже, пише Би Би Си.

Сред частите от ракетата тя открила мъничък символ на корейската азбука, а числото 112, което в КНДР означава 2023, било щамповано върху части от тялото. Тогава експертът разбра, че това е първото солидно доказателство, че оръжия от КНДР се използват за нападение над Украйна.

„Чухме, че са донесли някакви оръжия в Русия, но сега можех да ги видя, да ги докосна, да ги изследвам, както никой досега. Бях много развълнувана“, каза тя.

Цял екран

Оттогава Руската федерация е изстреляла десетки севернокорейски ракети срещу Украйна, убивайки най-малко 24 души и ранявайки повече от 70.

Ракетите са оборудвани с чужди компоненти

Ракетата е пълна с най-новите чужди технологии и голяма част от нейните компоненти са произведени през последните няколко години в Съединените щати и Европа. Сред останките са открити високотехнологични компоненти, предимно от американско, тайванско, японско производство и производство на други страни от „свободния свят“.

Сред частите беше компютърен чип, произведен в САЩ, произведен едва през март 2023 г., което показва, че Северна Корея е осигурила ключови оръжейни компоненти, за да заобиколи години на санкции.

„Това беше най-голямата изненада – че въпреки че беше под строги санкции в продължение на почти две десетилетия, Северна Корея все още може да получи всичко необходимо, за да произвежда оръжия, и то с изключителна скорост. Никога не съм мислил, че ще видя как балистичните ракети на Северна Корея се използват да убиват хора на европейска земя", казва Деймиън Сплитърс, заместник-директор на CAR.

Цял екран

Според оценките на RUSI Северна Корея е изпратила на Руската федерация с кораб около 7000 контейнера, пълни с повече от милион снаряди и ракети с градушка, които могат да бъдат изстреляни от камиони в големи залпове.

„Тези снаряди и ракети са сред най-търсените артикули в света днес и те позволяват на Русия да продължи да обстрелва украински градове в момент, когато Съединените щати и Европа се колебаят какви оръжия да предоставят“, казва Бърн.

Русия може също така да доставя на Северна Корея суровини за производството на ракети или дори военно оборудване, като изтребители, и в крайни случаи техническа помощ за подобряване на нейните ядрени оръжия, отбелязаха експерти.