Боевете с проникналите от ивицата Газа в Израел бойци на палестинското ислямистко движение Хамас продължават, заяви говорител на израелската армия, цитиран от Ройтерс.

Касапница в Израел: Войната обхвана 7 града, атаките не спират

Той призна, че ситуацията в страната не е изцяло под контрол. Това, че много израелски цивилни и военни бяха взети за заложници от Хамас, ще се отрази на бъдещото развитие на конфликта, добави говорителят на израелската армия, без да посочи конкретни числа.

Представител на Хамас каза, че броят на отвлечените е "няколко пъти по-голям" от десетки. Пленниците са разпределени във всички райони в ивицата Газа, отбеляза той.

Роден пастор, блокиран в Израел: Паниката е неописуема! Сред нас има деца и възрастни

В. "Джерузалем пост" междувременно съобщи, че броят на убитите при атаката хора в Израел е надхвърлил 300. Повече от 1500 души са били ранени, добави израелският всекидневник, като се позова на министерството на здравеопазването.

По официални данни и от двете страни загиналите са най-малко 532-ма. Над 200 са палестинци. 

Нетаняху се зарече да унищожи Хамас

Израелският премиер Бенямин Нетаняху се зарече да унищожи палестинското ислямистко движение Хамас, което предприе най-голямото си нападение срещу страната му, предаде Франс прес. В телевизионно обръщение Нетаняху нарече Газа "град на злото" и се закани да отмъсти за този "черен ден". Израелската армия ще използва "цялата си мощ", за да "унищожи капацитета" на Хамас, подчерта Нетаняху. "Всички тези места, където Хамас се крие... ние ще ги превърнем в руини", обеща той. Израелският премиер призова жителите на ивицата Газа да напуснат анклава. "Ще действаме навсякъде с цялата си сила", предупреди той.

По-рано вчера Нетаняху обяви, че Израел е "във война", отбелязва ДПА. "Тази война ще отнеме време", изтъкна той в телевизионното си обръщение снощи и предупреди, че предстоят "още трудни дни".

"Това е война": Около 300 убити и 1700 ранени в битките между Израел и Хамас

Припомняме, че рано сутринта в събота групировката "Хамас" започна масирана ракетна атака срещу израелската територия от Ивицата Газа. Сирените в Израел бяха задействани в 6:30 часа местно време (съвпада с българското) в много населени места в страната, включително в района на Тел Авив и околностите му.

Палестинската групировка "Хамас" твърди, че към Израел вече са изстреляни 5000 ракети. Говорителят на израелските отбранителни сили Даниел Хагари каза, че най-малко 2200 ракети са били изстреляни от Ивицата Газа.

Израел обяви операция в Газа. Токът бе спрян. 

Операцията на израелската армия в Газа беше наречена "Железни мечове".

Рано сутринта в неделя Нетаняху обяви, че първият ѝ етап е завършен. Също така от изявлението му стана ясно, че Израел ще спре да доставя електричество, гориво и стоки за Газа.

Мохамед Дейф, военният лидер на групировката "Хамас", която контролира Газа, каза: "Решихме да обявим, че търпението ни е свършило". Палестинският президент Махмуд Абас, който е и лидер на враждуващата с 'Хамас" партия "Фатах" и ​​признат лидер на палестинската власт, който контролира Западния бряг, каза, че палестинският народ има право да се защитава от "терора на заселниците и окупационните сили." Той направи изявлението по време на спешна среща, свикана в град Рамала на Западния бряг.

Очаквайте подробности!

 

Хамас с изявление за пленените войници на Израел