Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел каза в интервю за El Pais, че въпросът за изпращане на войски на Европейския съюз в Украйна никога не е бил на дневен ред.

Освен това върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността уверява, че помощта за Киев няма "срок на годност" и че Европа е заинтересована руският президент Владимир Путин да не отнема суверенитета на Украйна.

„Ще влезем във война, ако изпратим войски – но това определено не е на дневен ред и никога не е било“, каза Борел.

Политикът увери, че европейските партньори ще продължат да помагат на Украйна толкова дълго, колкото е необходимо, и с всички необходими средства.

Дипломатът също така обърна внимание на факта, че европейските военни участват в мисиите за обучение на бойци от Въоръжените сили на Украйна, по-специално на украинските екипажи на западни танкове.

„За танковете трябва да имате обучени екипажи. Тяхното обучение вече е започнало дори като част от военната мисия на ЕС в тренировъчни лагери в Полша и други в Германия. Не е като да се научите да карате кола, изисква седмици много специализирано обучение“, каза Борел.

Превод: GlasNews