Стрелецът от Прага е убил баща си, преди да застреля над 15 души във Философския факултет на Карловия университет, съобщи The Telegraph, като се позова на чешките власти.

Нападателят открива масова стрелба около 16 ч., като убива най-малко 15 души и ранява десетки други.

Стрелецът се казва Давид Козак, на 24 години и е студент в Карловия университет. 

Стрелба в университет в Прага, има убити и ранени ВИДЕО

Снимка: novinky.cz

По-рано баща му е намерен мъртъв в село на 13 мили от Прага. След като установява, че Давид е убил баща си, полицията започва да го издирва. Полицаите смятат, че стрелецът ще отиде на лекция в друга сграда на Философския факултет на улица "Селетна", която е евакуирана веднага, но той отива в основната сграда на Философския факултет и там започва масовата стрелба.

На видеозаписи, публикувани в социалните медии, се вижда как хората бягат от мястото на инцидента.

"Останете на място, не ходете никъде, ако сте в кабинетите, заключете ги и поставете мебели пред вратата, изключете осветлението", се казва в имейл, изпратен до персонала на университета

Полицията отцепи района около сградата на факултета и призова хората в близките къщи да не излизат навън.

По данни на полицията впоследствие стрелецът е ликвидиран и хората са евакуирани от сградата. Някои студенти се барикадираха в класните стаи, а други намериха убежище на покрива.

След стрелбата в университет в Прага: Полицията проверява района за бомба

Мотивът за стрелбата все още не е известен.

Давид Козак завършва бакалавърска степен по история - европейски изследвания, а след това продължава с магистърска степен по история, пише чешкият новинарски сайт novinky.cz. Той се фокусира върху историята на Полша.

Чешки министър междувременно каза, че стрелбата не е свързана с тероризъм, предаде Франс прес.

"Шокиран съм от тези събития", заяви президентът Петър Павел. Той поднесе съболезнования на семействата и близките на жертвите.

Френската министър-председателка Елизабет Борн изрази солидарност с Чехия.

По информация на посолството на България в Чехия към този момент няма данни за пострадали български граждани, съобщиха от МВнР. Задграничното ни представителство в Прага е в постоянен контакт с местните власти и продължава да следи ситуацията.

МВнР разкри има ли данни за пострадали българи при стрелбата в Прага