48-годишният афганистанец Абдул Азис Уахабзада става свидетел на кървавия атентат в една от джамиите на Крайстчърч и смело се изправя срещу убиеца Брентън Тарант, за да предотврати още по-голямо кръвопролитие.

След като покосява 41 души в джамията Ал Нур в центъра на Крайстчърч, 28-годишният Брентън Тарант се отправя към друга джамия в един от крайните квартали на града. По това време в джамията Линууд за петъчната молитва са се събрали между 80 и 100 души, сред които е и Абдул Азис Уахабзада.

От две години и половина афганистанецът живеел в Нова Зеландия, където има магазин за мебели и домашни потреби. На 15 март – денят, в който Тарант пристига в джамията Линууд с явното намерение да убие колкото се може повече хора, 48-годишният афганистанец случайно се намира близо до изхода на молитвения дом, когато проехтяват и първите изстрели.

"Тъкмо беше привършила първата част от петъчната молитва, когато някой от първите редици на богомолците изкрещя, че се избиват наши мюсюлмански братя и сестри", казва Уахабзада в интервю за Дойче веле. Прикривайки се зад четящото устройство за кредитни карти, което му било под ръка, той напуснал молитвения дом и видял навън кола, блокираща пътя към входа на джамията.

До нея стоял мъж с военно кепе на главата. "Попитах го кой е, а той ме погледна и започна да ругае", спомня си афганистанецът.

„Очевидно искаше още да убива“

Точно в този момент нападателят бил невъоръжен: след стрелбата в Ал Нур и след като успял да убие още няколко души и в джамията Линууд, Брентън Тарант явно бил привършил патроните и изтичал до колата. "Пушката, с която беше застрелял трима души в джамията, беше захвърлена на земята. Очевидно е искал да вземе ново оръжие, за да продължи да убива", казва Уахабзада.

В този момент афганистанецът проумял, че мъжът пред него не е никакъв военен, а терорист, и се нахвърлил срещу него с устройството за разчитане на кредитни карти - единственият твърд предмет, с който той разполагал в онзи момент.

Нападателят обаче успял да избегне удара, извадил от колата друго автоматично оръжие и започнал да стреля срещу неочаквания си противник. Афганистанецът се скрил зад коли, които тъкмо паркирали. До едно мъртво тяло на земята той видял захвърлената пушка на атентатора, пресегнал се да я вземе и натиснал спусъка. Но оръжието било без патрони.

После извикал на стрелеца: "Излез, тук съм" - с надеждата да привлече вниманието на нападателя и по този начин да предотврати по-голяма кървава баня. Но въоръженият мъж вече бил влязъл в джамията, за да убива.

Уахабзада хукнал след него и не след дълго видял, че нападателят отново излиза навън, за да вземе ново оръжие и още патрони. Взел пушка от колата, стрелял с нея и по неочаквания си преследвач, след което захвърлил оръжието и седнал зад волана на автомобила, с който бил пристигнал.

В този момент афганистанецът замерил колата с празната пушка, която още държал в ръце. Тя счупила едно от стъклата на автомобила. Възможно е това да е уплашило атентатора, който навярно е помислил, че стрелят по него. Той бързо потеглил с колата, а Уахабзада се опитал да го следва, но колата свила зад ъгъла и изчезнала.

„Всеки би постъпил по същия начин“

Пред Дойче веле героят от Крайстчърч разказва, че не е изпитвал страх, заставайки очи в очи с атентатора - мислел само как да предотврати избиването на още хора. Вътре в джамията били десетки, включително и четирите му деца, както и съпругата му.

"Не изпитвах страх. Човек не бива да се страхува от друг човек. Страхопочитание изпитвам само към Създателя. Показах на нападателя, че не се страхуваме от него. Обратното - той се уплаши от нас. Затова и избяга, макар че го преследвах с голи ръце", казва Уахабзада.

Оцелелите богомолци от джамията, както и много чужди медии почитат афганистанеца като герой. Той пък смята, че всеки, "у когото е останала някаква човещина", би постъпил по същия начин. С решителната си намеса Уахабзада вероятно е предотвратил и още по-голяма трагедия, тъй като двама полицаи по-късно забелязали колата с разбитото стъкло, спрели Тарант и го задържали.

При нападенията в петък в две джамии в Крайстчърч австралийският десен екстремист Брентън Тарант уби общо 50 души, десетки бяха настанени в болница с различна степен на наранявания. Жертвите са на възраст между 3 и 77 години.

Освен Уахабзада има и още един герой от Крайстчърч: 71-годишният афганистанец Дауд Наби също се е опитал да спре Тарант, но бил застрелян от него.