Точно 107 часа след опустошителните земетресения от понеделник с епицентър в Кахраманмараш двама души - мъж и жена, семейство Кълънч - бяха спасени живи изпод отломките на 5-етажен жилищен блок в град Искендерун, окръг Хатай, който е сред най-разрушените райони.

Няколко часа преди това бяха спасени шестима души от семейство Октай от същия блок, които бяха престояли 102 часа под земята.

Войници от спасителния екип със слушалки със специални устройства за улавяне на звука и термовизионни камери установили, че под отломките на блока има живи хора. Това били две семейства, чиито апартаменти били един срещу друг на един и същ етаж в срутения блок. 

Българско спасително куче откри живо семейство, затрупано в Антакия

През целия ден продължава битката на спасителите. Студеното време затруднява борбата за спасяването на хората.

Докато се мъчели да стигнат до затрупаните, спасителите непрекъснато разговаряли с тях, окуражавали ги, че непременно ще ги спасят.

Така на 102-рия час от земетресението успели да изведат 6-членното семейство. След като им била оказана първа помощ, родителите с четирите деца били отведени в болница.

А 5 часа по-късно извели живи изпод развалините и другото семейство - Разие и Мурат Кълънч.

Спасиха българско семейство в Хатай

Дъщерята на спасеното семейство Кълънч - Бусе, е студентка в университета в Сакария. Когато научава, че блокът, в който живеят родителите й в Искендерун е разрушен, а родителите й са под руините, мъка и отчаяние обхваща девойката, която успява да се добере до родния град, предава БТА. И когато успяват да спасят родителите й, девойката е на седмото небе от радост.

Частица живот! Откриха момчето, потърсило помощ в ТикТок

 

Развалините погребаха двойка влюбени волейболисти