В последните дни на Втората световна война над Хирошима беше хвърлена атомна бомба, която унищожи голяма част от живота в града, като приблизително 140 000 души бяха убити за миг и повече от 60 000 сгради бяха разрушени. Сенките на загиналите в Хирошима останаха завинаги запечатани върху стените и асфалта на града, но имаше нещо, което успя да оцелее в сърцето на бомбардировката.

Сред развалините и руините на града все още има проблясъци на живот - няколко дървета, които успяха да оцелеят в сърцето на Хирошима, само на няколкостотин метра от мястото, където падна бомбата. Например по поречието на река Хонкава в района на Нака-ку все още може да се намери плачеща върба, която е засадена много преди Втората световна война, пише IFLScience.

Интересното е, че върбата се намира само на 370 метра от мястото, където е паднала бомбата, близо до необичайния Т-образен мост на Айой, който е избран за цел. Стъблото на дървото е счупено по време на бомбардировките, но е успяло да оцелее и до днес. Освен това дървото произвежда нови издънки, които растат от запазената основа.

Голяма част от тази информация сега е известна чрез Зеленото наследство на Хирошима, група граждани, учени и политици, които празнуват дърветата, оцелели след атомната бомба. Членовете на групата документират и изучават дървета и се застъпват срещу войната и ядрените оръжия.

Според групата дърветата са изключително важни за планетата и също така са мълчаливи свидетели на това как живеем. Освен това те съдържат следи от минала история, както и това, което се случва в света в момента.

Дърветата, оцелели след бомбардировките над Хирошима, са известни като хибакуюмоку. Името идва от японските думи "hibaku" - "атомна бомбардировка" и "jumoku" - дървета или храсти. В момента списъкът на организацията включва вече 62 дървета, намиращи се в Хирошима. Заедно с много плачещи върби, той включва много други видове като гигантски камфорови дървета, плодоносни японски дървета райска ябълка, евкалипт и емблематичната череша Йошино.

бомбардировка на върба в ХирошимаЦял екран
Десетгодишен евкалипт на мястото на замъка Хирошима, на 740 метра от епицентъра на атомната бомба Снимка: Wikimedia Commons

Имайте предвид, че подобна инициатива съществува и в Нагасаки, вторият японски град, който също е бил подложен на ядрени бомбардировки през август 1945 г. Групата, известна като Nagasaki Kusunoki Project, казва, че има най-малко 50 hibakujumoku в радиус от 4 километра.

Изследователите отбелязват, че дърветата са относително устойчиви на радиация. Най-издръжливите видове като тополата издържат без проблем дози до 50 Gy. За сравнение, дозите, които хората могат да издържат, са едноцифрени. Чувствителните видове могат да умрат или да имат проблеми с растежа, но някои дървесни видове имат забележителна способност да издържат на радиация.

Освен това представители на Зеленото наследство на Хирошима изпращат в различни страни семена и разсад от дървета, оцелели след бомбардировката на Хирошима. Според доклад на представители на организацията предците на тези дървета днес растат в 40 страни по света.