1 октомври 1949 година - денят, в който Китай стана комунистическа страна. Днес азиатската държава отбелязва 70 години от началото на режима.

С мащабен военен парад в Пекин и демонстрация на мощ Комунистическата партия в страната отбеляза седем десетилетия на върха. В чест на годишнината на площад "Тянанмън" бяха изстреляни 70 топовни залпа. В парада пък се включиха 15 000 военни, 160 самолета и десетки балистични ракети.

След военния парад ще има гражданско шествие с участието на около 100 000 китайци, а в небето ще бъдат пуснати 70 000 гълъба и 70 000 балона в чест на 70-годишнината, съобщават световните агенции.

Събитието е най-важното за годината в цял Китай. Отбелязването на 70-годишнината обаче идва на фона на нестихващи антиправителствени протести. Четвърти месец сблъсъците в Хонконг продължават, а на всичко все повече се задълбочава и търговският конфликт със САЩ.

Зрители на грандиозния военен парад станаха и най-бедните жители на Китай.- Правителството подарило 620 хиляди телевизора на домакинствата, за да имат досег с бляскавата церемония.