Изкуствен интелект, наречен Midjourney, създава красиви картини от текстови описания. Журналистите от Liga Tech го помолиха да опише бъдещето на човечеството на Земята и извън нея.

Интернет потребител може да напише на английски какво иска да види в картината и след това да изпрати Midjourney чрез месинджъра на Discord. Невронната мрежа обработва заявката и създава няколко изображения въз основа на нея по начина, по който "разбира" текста. В този случай изразът "Аз съм художник - така го виждам" може да се отнесе не само към хората, но и към роботите.

Киев на бъдещето, Снимка: LIGA.net

По поръчка на Liga Tech изкуственият интелект нарисува как може да изглежда Киев в бъдеще. Невронната мрежа показа столицата на Украйна с високи небостъргачи, пробиващи облаците. На заден план се вижда гъст дим, може да се предположи, че това е смог от промишлени предприятия. Не толкова отдавна нивото на замърсяване в Киев беше най-високото в света.

Небостъргачи в Киев на бъдещето Снимка: LIGA.net

Midjourney представи и края на войната на Русия срещу Украйна под формата на ядрена експлозия на фона на Кремъл в Москва. Освен това AI предсказва пожар на фона на "небостъргачите на Сталин".

Ядрена експлозия в Москва Снимка: LIGA.net

В едно по-далечно бъдеще изкуственият художник вижда опустошени градове, пълни с гигантски роботи. Но това е най-песимистичният сценарий. При по-благоприятно развитие, бъдещите поколения ще летят със самолети при ясно небе. Двете картини показват синьо-оранжев киберпънк метрополис, който има атмосфера, напомняща на филма Blade Runner.

Тези, за които Земята е тясна, ще могат да се преместят на Марс: Midjourney показа селище под голям прозрачен купол и хора, които се разхождат навън. На фона на червената повърхност на планетата, синьото небе се откроява, учените вероятно ще намерят начин да възстановят атмосферата на планетата. AI също представи сцени, вдъхновени от дълбокия космос: звезден кораб на фона на газова планета, изглед на звездите в системата Алфа Кентавър, извънземно с пипала на непозната планета.

Превод: GlasNews