Дървениците са малки, неприятни насекоми, които повечето хора се надяват никога да не срещнат лично. Днес милиони хора се сблъскват с тях в новините, защото те отново попадат в заглавията и причината за това не е никак добра. Тези малки насекоми са огромно главоболие, че и повече, особено във Франция.

Последните доклади показват значително увеличение на броя на нашествията на дървеници в Париж, като училища, болници и дори кина се сблъскват с тези неканени гости, пише BBC. Един случай на инфекция във френска болница доведе до пълното й затваряне, което продължи 24 дни и струваше 400 000 долара.

Въпреки че тези дървеници съществуват от дълго време, има тревожна тенденция. Дървениците не само се разпространяват по-бързо поради глобалното пътуване, но и стават все по-трудни за контролиране. Уорън Бут, изследовател, събра множество дървеници в Съединените щати между 2005 и 2009 г. Минаха още няколко години и заедно със своите помощници той проучи генетичния състав на тези вредители.

Оказа се, че има промени в ДНК на тези дървеници, които ги правят устойчиви на обикновените средства за борба. Например в тяхната генетична структура има част, отговорна за функционирането на нервите. Някои инсектициди пречат на тази функция, но дървениците са еволюирали така, че да не се влияят от това. Проучването установи също, че повечето от новите проби от дървеници са тревожно устойчиви на най-често срещаните лечения. Това може да обясни рязкото увеличение на броя на инфекциите.

Защо тези малки същества са толкова упорити? Факт е, че цялото им съществуване е игра за оцеляване. Когато хората третират дървеници с конвенционални инсектициди, те несъзнателно помагат на по-силните дървеници да оцелеят. След това тези жилави бъгове се размножават, което води до нови бъгове, които са устойчиви на лечението.

Интересното е, че тази тенденция не се ограничава само до Съединените щати. Отделно проучване в Европа установи подобни резултати: голяма част от насекомите са устойчиви. Тук обаче има един нюанс. Ако повечето европейски дървеници са имали един вид защитна промяна в гените си, то някои, по-специално пробите, взети във Франция, са имали две, което ги прави още по-трудни за убиване.

Дървениците стават не само по-силни, но и по-умни. Някои от тях са развили по-дебел защитен слой, който затруднява проникването на пестицидите. Други промениха поведението си, като например изправяне, за да сведат до минимум контакта с третираните повърхности.

И така, какво можем да направим срещу този привидно непобедим бич? За щастие не всичко е загубено за човечеството. Някои методи дават добри резултати:

Топлинна обработка: Скорошен експеримент показа, че нагряването на заразените места до 60°C убива всички дървеници. Въпреки това е много важно тази процедура да се извършва от професионалисти; Опитите у дома могат да доведат до преместване на дървеници в съседния апартамент или дори да станат още по-опасни.

Да излъжеш дървениците: Някои изследователи се опитват да примамят дървениците навън, като използват машини, които имитират човешкото дишане, тъй като дървениците са привлечени от въглеродния диоксид.

Естествени врагове: Учените обмислят използването на естествени гъби, които вредят на дървениците, но са безвредни за хората. Дървениците носят тези спори, които след това растат и им причиняват вреда.

Въпреки ужасните прогнози, важно е да се отбележи, че въпреки че заразяването с дървеници се увеличава в някои райони, това не е така навсякъде. А градове като Ню Йорк показаха, че с правилни политики и навременна намеса заразата може да бъде контролирана. Като цяло дървениците може да стават все по-силни, но с осъзнаване, проучване и ранни действия можем да се надяваме да ги държим настрана. Нека се справим разумно с този проблем и тези вредители останат в миналото.