Доналд Тръмп се отказа от заплахата си да обяви извънредно положение, за да финансира обещаната гранична стена, докато е притискан да намери решение на триседмичната безизходица, която затвори части на правителството, оставяйки стотици хиляди работници без заплати, съобщава „Гардиън”.

„Искаме Конгресът да си свърши работата - каза президентът по време на кръгла маса за сигурността на границите в Белия дом. - Това, което не искаме да направим сега, е извънредно положение“.

Коментарите на Тръмп идват на фона на докладите, че той се консултира с адвокатите и съюзниците на Белия дом относно обявяването на извънредно положение и използването на президентските правомощия за предприемане на едностранни действия за изграждане на стената въпреки възраженията на Конгреса. Той твърди, че неговите адвокати са му казали, че действието ще издържи на правната проверка „100 процента“.

Тръмп заяви, че има право да обяви извънредна ситуация на национално равнище, но каза: „Няма да го правя толкова бързо“.

Вместо това президентът призова демократите да намерят изход от затварянето, което ще стане най-дълго в историята на САЩ, като все още няма край от безизходицата.

Около 800 000 работници, повече от половината от които все още са на работа, не получиха заплати.

Запитан за тежкото положение на онези, които отиват без заплащане, президентът измести фокуса, като каза, че се чувства зле „за хората, които имат членове на семейството, които са били убити“ от „престъпници”, които са дошли през границата.

Въпреки това във Вашингтон избухнаха протести, тъй като стотици държавни служители, пуснати в отпуск, се събраха пред Белия дом с искане да се върнат на работа.

Тръмп не беше в Белия дом по време на протеста. Президентът посети Макалън, Тексас и Рио Гранде, за да подчертае това, което той нарича криза на наркотиците и престъпността.

Той каза, че „ако по някаква причина не получим това” - споразумение с демократите в Камарата, които отказаха да одобрят исканите от него 5,7 млрд. долара за стената - „Ще обявя извънредно положение“.

Частичното изключване ще постави рекорд , който ще продължи след 21-дневното затваряне, приключило на 6 януари 1996 г., по време на администрацията на Бил Клинтън.