Готви ли се Великобритания за нов крал?

За първи път от 1963 г. кралица Елизабет II не говори пред парламента. Според официалното изявление на двореца, кралицата не е могла да излезе пред поданиците си "поради проблеми с мобилността". Запознати твърдят, че Нейно Величество не може да стане от леглото и да се движи без инвалидна количка.

Кралицата не е добре: Елизабет II ще пропусне четири поредни събития

Тържествена реч държа принц Чарлз, който получава все по-централна роля. Той произнесе речта в трето лице, използвайки "Правителството на Нейно Величество". За принца това беше първата реч пред парламента и това означава само едно: до възкачването му на трона остава само една крачка.



Любопитен момент, е че на мястото, където обикновено се поставя тронът на кралицата, там върху кадифена възглавница бе сложена императорската корона.

По време на цялото си управление Елизабет II е пропуснала откриването на парламента само два пъти - през 1959 и 1963 г., и двата пъти поради бременност.

През юни 2022 г. Великобритания ще отпразнува платинения юбилей от управлението на кралицата. Дори принц Хари планира да посети важния празник заедно с Меган Маркъл и децата.

Принц Хари разказа за срещата с кралицата