Решението на България да отпрати руските дипломати е съобрадено с международното право. Това посочи в свое изявление Набила Масрали, говорител на Европейската служба за външно действие относно руската заплаха да прекрати дипломатически отношения с България.

"Европейският съюз изразява съжаление за неоправданата заплаха от Руската федерация да прекрати дипломатически отношения с България в отговор на нейното решение, което е изцяло съобразено с международното право, да отпрати 70 служители на Руското посолство, които са действали в нарушение на Виенската конвенция за дипломатически отношения", се посочва в позицията.

Европейският съюз изразява пълна подкрепа и солидарност с България в тези обстоятелства и ще продължи да следи внимателно въпроса.

Такава неприпорционална стъпка от страна на Русия ще допринесе за нейната по-голяма международна изолация.

НАТО: Решението на България трябва да бъде уважавано
 
Решението на България да изгони 70 служители на руското посолство е самостоятелно и трябва да бъде уважавано. Това се посочва в изявление на говорителя на НАТО Оана Лунджеску. 
 
Съюзниците от НАТО силно осъждат трайното руско поведение към принуда, опитите за намеса в нашите демократични процеси и институции, посегателствата над сигурността на нашите граждани, добавя тя.
 
Съпричастни сме с нашия съюзник България, заявява говорителят на НАТО.

Точно в този момент изтича ултиматумът на Русия. Петков го отхвърли