Точно в 12:00 ч. изтича ултиматумът, поставен от страна на Русия, за отмяна на решението на Министерския съвет за експулсирането на 70 руски дипломати.

Премиерът в оставка Кирил Петков преди минути заяви, че няма да промени решението за изгонване на 70 руски дипломати и служители. 

"Няма да допуснем чужди дипломати да дават ултиматум на българската държава до 12 часа на обяд", каза Петков.

"Днес се намираме на исторически вододел. Имаме възможността да продължим промяната за законова държава България, която просперира, държава в която обществените средства се харчат за обществени нужди, или имаме риска да се върнем назад, назад към задкулисието, кукловодите, чуждите интереси.

"Искам ясно да заявя няма да допуснем България да вземе грешната посока, няма да допуснем шепа хора да ограбват обществените средства, няма да допуснем прокурорите да продължават да бездействат, няма да допуснем чужди дипломати да дават ултиматум на българската държава до 12 часа на обяд. Няма да допуснем, защото не ни е страх", каза Петков.

Малко по-рано в изявление от трибуната на Народното събрание вицепремиерът в оставка и лидер на БСП Корнелия Нинова поиска от парламента да приеме решение, с което да възложи на външния министър да отмени нотата за изгонването на 70-те руски дипломати и служители от България.

"Министърът на външните работи да отмени тази нота - тя има право да отмени нотата на своя заместник. Второ – да се направи точен преглед за колко от тези хора има доказателства, че са шпиони и да се връчи нота те да напуснат. Ще се спази международното право, ще успеем да преодолеем огромната пропаст, към която се движим, русофилство и русофобство. Не заради евроатлантизъм или евразийство, заради едно-единствено нещо - българският национален интерес и перспектива пред българския народ за следващите тежки есенни и зимни месеци“, заяви Нинова.

Припомняме, посланикът на страната у нас Елеонора Митрофанова предостави устна нота във външното ни министерство, според която ще поиска от Москва закриване на руското посолство у нас, ако правителството ни не отмени решението си за изгонването на рекордните 70 дипломати.

В интервю за БНТ посланикът на Руската федерация у нас Елеонора Митрофанова заяви, че Москва обмисля скъсване на дипломатическите отношения с България заради скандала.

"Сега съм в контакт с Москва. И Москва ще предприеме много драстични мерки. Това не може да остане без последствия. Даже може да бъдат скъсани дипломатическите отношения. Москва ще вземе решението", заяви Елеонора Митрофанова.

Премиерът в оставка Кирил Петков вече призова руската страна за оттегляне на предоставената нота. Той се позова на дългогодишните отношения между двете държави, които има как да продължат да се развиват и в бъдеще. И поясни, че българските дипломати в посолството ни в Русия са 12 души, но в Руското посолство в България ще има възможността да останат 43-ма служители.

Или отменете експулсирането, или закриваме мисията в България