Съдбата на евентуалния наследник на лидера на Хизбула Хасан Насрала е неясна след израелския въздушен удар над Бейрут.

Хизбула е загубила контакт със Сафиедин след удара, каза източник от ливански служби за сигурност пред CNN. Израелски служител каза по-рано, че свещеникът е бил целта на нападението, но не е ясно дали той е бил убит.

Сафиедин е братовчед на Насрала по майчина линия – двамата са учили заедно в Иран в началото на 80-те години. Точно като Насрала, Сафиедин е твърд критик на Израел и Запада, с дълбоки съюзи с иранското ръководство.

Сафиедин беше ръководител на изпълнителния съвет на Хизбула и до смъртта на своя предшественик се смяташе за един от най-вероятните наследници на най-високопоставения пост в организацията. Групата все още не е посочила наследник на Насрала.

Изпълнителният съвет е един от петте органа, които съставляват Съвета на Шура, който е органът за вземане на решения на организацията. Изпълнителният съвет контролира политическите въпроси, за разлика от Съвета на джихада, който е военен орган на групата, в който Сафиедин е член.

Сафиедин преди това е говорил за „силните отношения“ между Хизбула и Корпуса на гвардейците на иранската революция (IRGC), и особено иранския генерал Касем Солеймани, който беше убит при американски въздушен удар на летището в Багдад през 2020 г. Синът на Сафиедин е женен за дъщерята на Солеймани.

Шиитският духовник е роден през 1964 г. в южното ливанско село Деир Канун Ен Нар. Подобно на покойния лидер на Хизбула, той носи черен тюрбан, който показва, че е „саид“, шиитска почетна титла, обозначаваща произхода на пророка Мохамед.

60-годишният духовник имаше видимо присъствие на политическата сцена на Хизбула, особено през последната година. По време на войната в Газа Сафиедин прави изявления, осъждайки действията на Израел в анклава и на южната граница на страната му.

Насрала „започна да приспособява позиции за него в рамките на различни съвети в рамките на ливанската Хизбула. Някои от тях бяха по-непрозрачни от други. Накарали са го да дойде, да излезе и да говори“, каза за Ройтерс Филип Смит, експерт, който изучава подкрепяните от Иран шиитски милиции.

Говорейки на погребалната церемония на един от убитите членове на Хизбула през май, Сафиедин се похвали, че въпреки това неговата група е силна и издръжлива, приоритизирайки – заедно с техните ирански съюзници – палестинската кауза и необходимостта от освобождаване на палестинския народ.

След последователните експлозии, насочени към пейджъри и уоки-токита на Хизбула, Сафиедин каза, че неговата организация „ няма да отстъпи до края “.

Сафиедин отдавна е яростен критик на политиката на САЩ, която той смята за подпомагане и подстрекателство към действията на Израел в Газа и Южен Ливан.

През 2021 г. той обвини Вашингтон в „намеса“ във вътрешната политика на Ливан, като каза, че „американската тирания“ „саботира“ нациите в региона, цитирайки Ирак и Афганистан сред примерите.

Съединените щати определиха Хизбула за чуждестранна терористична организация през 1997 г., а през 2017 г. определиха Сафиедин за чуждестранен терорист.