В понеделник следобед, 18 март, в мрежата се появиха съобщения, че Бъкингамският дворец е обявил смъртта на краля на Великобритания Чарлз III.

Около 13:00 ч. различни руски телеграм канали и медии съобщиха за предполагаемата смърт на крал Чарлз III. Твърди се, че един от първите, които са разпространили тази информация е Фикрет Шабанов, наричащ себе си президент на аналитичния център "Консултации по международна политика и икономика". Освен това той е публикувал и екранна снимка на уж официално съобщение от Бъкингамския дворец.

В англоезичната версия на "Уикипедия" на страницата, посветена на биографията на управляващия монарх на Великобритания, до датата на раждане се появи предполагаемата дата на смъртта - понеделник, 18 март 2024 г.

„Кралят почина внезапно вчера следобед“, пише на „официалното съобщение“ от Бъкингамския дворец. Датата на съобщението е от днес.

По-късно новината беше подета от медии като Mash (по-късно те актуализираха информацията и съобщиха, че е фалшива), "Вечерна Москва", "Рязанский портал", "Самара онлайн", "Москва онлайн" и други. Някои от тях вече са изтрили тази новина.

В социалната мрежа X е публикувана снимка на знамето на Бъкингамския дворец, на която се вижда, че флагът е свален наполовина.

На сайта на Бъкингамския дворец лиспва официално съобщение за предполагаемата смърт на Чарлз III. Последната новина в сайта е от 14 март. И така, съответната новина се оказа фалшива. 

Според руското издание "РИА Новости" от пресслужбата на Бъкингамския дворец са опровергали пред журналисти слуховете за смъртта на крал Чарлз III. Според информацията в публикацията той продължава да води служебни и частни дела.

"Имаме удоволствието да потвърдим, че кралят продължава да изпълнява служебните си задължения и да се грижи за личните си дела“, увериха от Бъкингамския дворец.

Чарлрз III бе коронован преди по-малко от година. В началото на февруари т.г. официално бе съобщено, че кралят страда от онкологично заболяване.

Наскоро той заяви, че ще продължи да служи "доколкото е по силите му" след диагностицирането с рак, като посочи, че е бил "дълбоко трогнат" от пожеланията на хората за неговото оздравяване

Фикрет Шабанов: Какво се знае за него

Фикрет Шабанов е един от първите, които разпространяват новината за предполагаемата смърт на Карл III. По-рано "Бабель" съобщи , че това е така нареченият президент на канадския аналитичен център "Консултации по международна политика и икономика", който от средата на 2022 г. даде десетки интервюта на известни украински блогъри и журналисти.

Според изданието не се знае много за биографията на Фикрет Шабанов и тя се основава предимно на негови думи. 

В интервю Шабанов казва, че е завършил право, а на страницата си във Фейсбук, до която е ограничил достъпа след въпроси на журналисти, той е написал, че сега живее във Ванкувър, Канада, но често е в Баку.

В медиите Шабанов бе представян като президент на канадски мозъчен тръст, но в интернет не се споменава за такъв център.

"Моята организация е затворена търговска структура, която извършва системен анализ от името на работодателя. Поканени са световноизвестни експерти, всички работят дистанционно. Всички материали са частна собственост на клиента", пише Шабанов.

Шабанов и руската пропаганда

Според изданието Шабанов всеки ден е публикувал и репоствал десетки публикации в Telegram. По-специално, той редовно разпространявал публикациите на руския блогър Анатолий Несмиян. Девет пъти е публикувал и публикациите на руския пропагандист Игор Коротченко. По-специално той разпространи заплахата си за тактически ядрен удар след атаката срещу щаба на Черноморския флот на Руската федерация в Севастопол.

Самият Шабанов не се изказваше в подкрепа на Русия в интервютата си и многократно казваше, че е за Украйна. Изявленията му обаче бяха многократно цитирани от руските пропагандисти, допълват медиите.

Превод и редакция: GlasNews.bg