Американското издание Financial Times съобщи какъв дневен ред се очаква по време на следващия етап от руско-украинските преговори, който се провежда в момента в Истанбул.

Според източници на изданието понятието „денацификация“, „демилитаризация“ е изчезнало от руските изисквания, както и разпоредбите за правната защита на руския език в Украйна.

Основният въпрос в дневния ред е неутралният статут на Украйна, за който Москва настоява.

Както обясниха запознати, Кремъл настоява за отказ на Киев от членство в НАТО, разработване и разполагане на ядрени оръжия на украинска територия.

Що се отнася до членството на Украйна в Европейския съюз, руската страна не възразява срещу това, но иска да бъде гарант за сигурността на съседната държава.

Сред най-трудните за обсъждане въпроси са въпросите за собствеността на Кримския полуостров и териториите на Донбас.

Вероятно, според запознати, тяхното решение ще изисква лично присъствие на ръководителите на двете страни - Владимир Путин и Владимир Зеленски.

От своя страна Киев продължава да настоява за своята териториална цялост, включително и двата самоопределящи се региона. Въпреки това Украйна е готова да обсъди отказ от насилствени мерки за въздействие върху населението на Донбас и Крим.