Правителството на Тереза Мей навлезе в конституционен хаос след като председателят на Камарата на общините не допусна премиерът да поиска трето гласуване от депутатите за нейната сделка по Брекзит. Това може да стане реален факт, ако се стигне до фундаментална промяна на самата сделка, съобщава „Гардиън”.

В оставащите 11 дни до официалното напускане на Евросъюза от Великобритания, Мей е принудена да насочи плановете си към друг смислен вот, тъй като Джон Бъркоу обяви, че тя не може да изпита депутатите да гласуват за една и съща сделка, след като те самите я отхвърлиха вече на два пъти при това с огромни разлики в гласувалите в нейна подкрепа и против. Междувременно бюрократите от ЕС се канят да й предложат нова дата, до която да се отложи Брекзит, за да се разреши кризата.

Като се ръководеше от парламентарните процедури, Бъркоу обяви, че въпросът „ може да не бъде отново повдигнат по време на една и съща сесия“, а това вече представлява „едно отдавна съществуващо и твърдо правило“, чиито корени са в прецедент от 1604 година. Сегашният казус трябва „да не се отличава от него като словесност, но да е различен по същина“, е казал председателят на Долната камара и така е намекнал, че трябва да има промяна в онова, което ЕС предлага.

Бъркоу няма да позволи ново гласуване на сделката по Брекзит, ако ЕС не се съгласи на нови промени, както и се случи. Изненадващата му намеса означава, че Мей ще трябва в четвъртък да отиде на лидерската среща в Брюксел с молба за дълго отлагане на правоприлагането на Член 50 от Лисабонския договор. Това на свой ред ще означава, че Обединеното кралство ще похарчи повече от 100 млн. паунда, за да участва в изборите за Европейски парламент.

По време на отлагането парламентът трябва да вземе решение как да излезе от задънената улица, потенциално през втори референдум, избори или междупартийно предложение за мек Брекзит. Алтернативата, според правителствени източници, е Мей да успее да договори с ЕС достатъчно дълго да се проточи действието на Член 50, при което да се приеме специална „клауза за излизане“, която да дава възможност то да бъде прекратено в момента, в който нейната сделка мине в парламента преди европейските избори.

Съществува и опция, която не трябва да се пропуска, определяна като „ павиране, трасиране на вота„ – да се остави споразумението настрана, ако мнозинството в Долната камара се споразумее да прегледа отново цялата сделка.

Някои твърдолинейни консервативни брекзитиери са доволни, че се провалиха усилията на Мей да прокара проекта си. Те се надяват ЕС да наложи вето на удължаване на действието на Член 50 и Обединеното кралство да се види принудено да напусне Съюза на 29 март без сделка. Правителствени източници съобщават, че се обсъжда подобен сценарий, но с уговорката, че ЕС е твърде благосклонен да разреши удължаване на действието на станалия прословут Член 50-ти. Според един от тях, „съвсем ясно е, че мотивът на Председателя е да изключи възможността за смислен вот през тази седмица, което на практика означава начин да се запази вероятността за по-малко удължаване. Кара те да повярваш, че той иска по-продължително действие, при което парламентът ще овладее процеса и ще наложи мек Брекзит. Но ако човек мисли, че това не води до сделка, трябва да му кажа, че е на съвсем погрешен път – Бъркоу никога нямаше да постъпи така, ако целта му беше друга.“

В понеделник вечерта всички на „Даунинг Стрийт” №10 се бяха заключили да обсъждат как да заобиколят решението на парламентарния председател, за да успеят да постигнат нов смислен вот през другата седмица. Първоначално правителството беше шокирано от онова, което Бъркоу обяви, и не беше в състояние да коментира какво възнамерява Мей да предприеме като реакция.

Късно в понеделник вечерта и министри, и други представители на „Даунинг Стрийт” отговаряха на всички въпроси по един и съши начин: „Това е нещо, което изисква точно и ясно да се обсъди и има нужда от малко време“.

Както каза един от министрите: „Точно когато изглеждаше, че редът ще се появи от хаоса и в един миг се надявахме, че сме постигнали достатъчно голяма подкрепа за сделката, Бъркоу измисли този мотив, за да възстанови хаоса“.