Новият главнокомандващ британската армия – генерал Патрик Сандърс предупреди войниците си да се готвят за Трета световна война срещу Русия, пише „Daily Mail”.

Сандърс, който пое командването на британската армия тази седмица, предупреди войниците, че „ние сме поколението, което трябва да подготви армията да се бие отново в Европа“, тъй като инвазията на Русия в Украйна разтърсва глобалната стабилност.

В послание до британските войски той написа: „Аз съм първият началник на Генералния щаб от 1941 г., който поема командването на армията в сянката на сухопътна война в Европа, включваща континентална сила... постоянната заплаха от Русия показва, че сме влезли в нова ера на несигурност. Мое единствено задължение е да направя нашата армия толкова смъртоносна и ефективна, колкото може да бъде“.

Сандърс ще се изправи пред много тежка задача, тъй като ръководената от него армия се състои от едва 82 000 активен персонал. Военните също така загубиха около 800 бронирани превозни средства и 80 танка Challenger 2 въпреки обещанието на премиера Борис Джонсън от 2019 г. да не прави съкращения в сектора. За сравнение, руските сили се състоят от над 1 милион души активен персонал и 2 милиона запас. Това е петата най-голяма армия в света.