Имаме многостепенен план, който ще приведем в действие, това заяви говорителят на израелските отбранителни сили Арие Шаликар.

"Усилията ни в последната фаза, която и в момента тече, са съсредоточени върху това да убедим хората от Ивицата Газа да се преместят от северната ѝ част на юг по различни маршрути. Наша цел е столицата на Газа – Газа сити, където е главната квартира на „Хамас”. Знаем, че именно от там групировката ръководи голяма част от своите операции", заяви Шаликар.

По думите му отговорността за живота на цивилните в Ивицата Газа се носи от ръководството на Ивицата Газа и това е „Хамас” - от 17 години насам.

"От края на Холокоста насам израелският народ и Израел понесоха брутална касапница, която деца и бебета не преживяха. Терористите варвари убиха, обезглавиха, изгориха тези израелски деца. Оттук нататък терористите няма да видят спокоен ден на тази земя. Всеки един от тях, който е участвал в касапницата на 7 октомври, ще бъде унищожен, колкото и да се укрива", закани се Арие Шаликар.

В интерю за Нова той призна, че са били изненадани: "Не бяхме подготвени за тази атака, за такава касапница, за тази бруталност. Не подозирахме, че следва подобна инвазия, и то в празничен ден".

"Видяхме хора, които са в състояние да разтрелват малки деца, да умъртвяват бебета. Ние знаем, че тази жестокост не може да бъде надмината. Наясно сме срещу кого се борим и трябва да приложим цялата наша твърдост срещу тези терористи. Целта е не само да имаме една Газа, освободена от терористи, а и да подсигурим бъдещето на децата и в Газа, и в Израел", допълни говорителят на израелските отбранителни сили.