И бесарабски българи участват в боевете в Украйна. Колко са те обаче, е военна тайна, твърди пред "Телеграф" шефът на полицейския профсъюз в Министерството на вътрешните работи на Украйна Игор Шевченко.

Украински войници разказват, че бесарабските българи са "сериозни и верни" и много разчитат на тях.

Младите майки с деца, които се спасяват от войната у нас, също споделят, че мъжете им са останали в Киев и Одеса, за да бранят родината си.

"Българите живеят най-компактно в Одеска област, а тя е най-голямата в Украйна. В цялата страна са създадени отряди за териториална самоотбрана, в които влизат мъже от различни националности. Никога не сме имали различия в това кой каква националност е. Живеехме заедно, учихме заедно, служихме в армията, оженихме се и умряхме. Сега всички са обединени, за да отблъснат врага. От съображения за военна тайна не мога да кажа повече, но както ми казаха приятели, българи заедно с украинци, руснаци, гагаузи и молдовци са готови да поемат битката и ако е необходимо, да загинат за родината си", заявява още Шевченко.

По думите му към 25 февруари са раздадени на цивилни хора над 25 000 автомата. Цифрата към днешна дата е доста по-голяма.

"Всички цивилни с оръжие са се организирали в отряди и заедно с армията, полицията и националната гвардия бият врага в покрайнините на Киев", допълнва шефът на профсъюза в украинското МВР.

Много украински граждани с български корени участват и в екипажите на военни кораби, допълва той.