Терористите от Хамас не бяха единствените, които документираха военните престъпления в Израел, извършени на 7 октомври. Някои от кадрите, изобразяващи зверствата на палестински екстремисти, са заснети от фоторепортери, работещи за информационните агенции Асошиейтед прес и Ройтерс. Как журналисти от реномирани световни медии са се озовали в епицентъра на събитията в Израел, става дума в разследване на организацията Honest Reporting, публикувано на 8 ноември.

Според авторите на публикацията присъствието на западни репортери от големи информационни агенции повдига сериозни етични въпроси.

„Какво правеха там толкова рано в една обикновена спокойна съботна сутрин? Беше ли координирано с Хамас? Уважаемите телеграфни служби, които публикуваха снимките им, одобриха ли присъствието им на вражеска територия с инфилтратори? Фоторепортери, работещи на свободна практика за други медии, като CNN и The New York Times, докладваха ли за това?" — това са въпросите, зададени от Honest Reporting.

Кой е участвал в разследването?

В статията се казва, че Асошиейтед прес публикува снимки, направени на 7 октомври близо до границата между Израел и Газа. Имената, които се появяват в надписите са: Хасан Еслая, Юсеф Масуд, Али Махмуд и Хатем Али.

По-специално, Хасан Еслая също се оказа служител на свободна практика на най-големия телевизионен канал CNN, който снима горящ израелски танк и палестински бойци, които са влезли в кибуца Кфар Азза. Той също така се снима, застанал пред израелски танк, без жилетка и каска, а надписът към туита му на арабски гласи: „На живо от селищата в Ивицата Газа“.

Снимка от служител на АП Хасан ЕслаяЦял екран
Снимка от служител на АП Хасан Еслая
Снимка от служител на АП Хасан ЕслаяЦял екран
Снимка от служител на АП Хасан Еслая
Снимка от Али МахмудЦял екран
Снимка от Али Махмуд
Снимка от Хатем АлиЦял екран
Снимка от Хатем Али

Този материал беше публикуван в канал X (Twitter), но по-късно беше изтрит.

Освен това Honest Reporting получи снимка, показваща Еслая с лидера на Хамас и организатора на клането от 7 октомври Яхя Синвар.

Хасан ЕслаяЦял екран
Хасан Еслая с лидера на Хамас Яхя Синвар

Юсеф Масуд се оказа служител на The New York Times и също присъства на екстремисткото нападение, а Али Махмуд и Хатем Али направиха няколко ужасяващи снимки на отвлечени израелци в Газа. Освен това Махмуд снима пикапа, в който се намира тялото на германското момиче Шани Лук, а Али прави няколко снимки на отвличанията в сектора. 

"Интересно е, че имената на фотографите, които се появяват в други източници, бяха премахнати от някои снимки в базата данни на AP. Може би някои от служителите на агенцията осъзнаха, че това повдига сериозни въпроси за тяхната журналистическа етика", пишат авторите на разследването.

В заключение изданието казва, че ръководството на големи агенции може да каже, че техните репортери просто са си вършили работата, но как биха могли да бъдат на границата в събота сутрин на точното място в точното време, без първо да се координират с терористите, ако Хамас е подготвял атака от месеци?

„Или са били част от план? Ако персоналът на агенцията на място активно или пасивно е сътрудничил на Хамас, за да получи тези изображения, те трябва да бъдат държани отговорни за предефиниране на границите между журналистиката и варварството“, заключава Honest Reporting.

Израелската реакция

След публикуването на този материал кабинетът на министър-председателя Бенямин Нетаняху на 9 ноември заяви, че Националната информационна служба „осъжда участието на журналисти, работещи с международни медии, в отразяването на бруталното клане, извършено от терористите на Хамас на 7 октомври в покрайнините на ивицата Газа и изисква незабавни действия срещу фотографите в услуга на Хамас."

В изявлението се подчертава, че тези представители на големи медии са замесени в престъпления срещу човечеството и са нарушили правилата на професионалната етика.

По този въпрос се изказа и председателят на Държавния лагер Бени Ганц.

„Ако е имало журналисти, които са знаели за клането, които са мълчали и са снимали, докато убиват деца, те не са по-различни от терористите и трябва да бъдат строго наказани“, написа той в социалните мрежи.