Президентът на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор съобщи, че разбитият хеликоптер е участвал в операцията по задържането на Каро Кинтеро, като е оказвал подкрепа на екипа, заловил наркобоса.

Четиринайсет мексикански военнослужещи загинаха, а един е тежко ранен, след като бойният хеликоптер се разби в северозападната част на страната, предаде Ройтерс, като се позова на флота. 

Хеликоптер се разби в Мексико, 14 души загинаха СНИМКИ

Причината за катастрофата вчера се разследва. В изявлението на мексиканските военноморските сили пишеше, че няма данни, които да показват, че злополуката е свързана с ареста в същия ден на наркобоса Рафаел Каро Кинтеро в друга част на щата Синалоа.

Каро Кинтеро бе открит от специално обучена хрътка на име Макс и задържан от войници в отдалечен район, който е бастион на наркокартели. Малко след това военният хеликоптер се разбил по на юг в щата Синалоа.

Каро Кинтеро бе задържан, за да бъде екстрадиран в Съединените щати заради бруталното убийство на агент на американската Агенция за борба с наркотиците (DEA) през 1985 г. Това стана само няколко дни след като мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор се срещна с американския си колега Джо Байдън във Вашингтон. Според представител на правителството на Мексико Съединените щати са оказали натиск наркобосът да бъде задържан.

Арестуваха един от най-издирваните мексикански наркобосове

Каро Кинтеро беше един от десетимата най-издирвани бегълци в списъка на Федералното бюро за разследване (ФБР) на САЩ, което бе обявило награда от 20 милиона долара за залавянето му - рекорд за наркотрафикант. Той е съосновател на вече несъществуващия наркокартел Гуадалахара, който е бил смятан за най-могъщата по рода си организирана престъпна група в Мексико през 80-те години на миналия век, отбелязва ТАСС.

Каро Кинтеро е арестуван в Коста Рика през 1985 г., а четири години по-късно бива осъден на 40 години затвор в Мексико заради убийството на агента на DEA Енрике "Кики" Камарена - едно от най-известното по време на кървавите нарковойни в страната. Той вече изтърпя 28 години от своето наказание, преди да бе освободен на технически основания от мексикански съдия през 2013 г. - нещо, което предизвика недоволството на правителството на предишния президент на Мексико Енрике Пеня Нието.

Според представители на американските власти, след като бил освободен от затвора, Каро Кинтеро бързо преминал в нелегалност и започнал отново да се занимава с наркотрафик, присъединявайки се към картела Синалоа. 

Убийството на Кики Камарена е описано в сериала на "Нетфликс" от 2018 г. "Наркос: Мексико", отбелязва Ройтерс.

Каро Кинтеро, който е отричал да е замесен в това престъпление, загуби окончателно миналата година съдебната битка за обжалване на решението да бъде предаден на Съединените щати. Наркобосът ще бъде екстрадиран възможно най-бързо, каза представител на мексиканските власти.