Групировката "Ислямска държава" се закани да отмъсти за атаката срещу две джамии в Нова Зеландия в петък, при която австралийският екстремист Брентън Тарант уби 50 души.

"Сцените на убийствата в двете джамии в Нова Зеландия ще събудят изпадналите в летаргия джихадисти и ще мотивират почитателите на халифата да отмъстят", казва говорителят на "Ислямска държава" Аби ал Хасан ал Мухаджер на 44-минутен аудиозапис.

Новозеландската премиерка Джасинда Ардърн пък обеща да не позволи нападателят да получи известността, към която се стреми.

"Мога да ви уверя в едно нещо - че няма да ме чуете да произнасям името му", каза тя пред репортери.

Ардърн отбеляза, че нападателят "очевидно е имал редица причини да извърши тази ужасяваща терористична атака. Една от тях е била да спечели популярност", посочи тя и изрази увереност, че това може да не бъде допуснато.

Стремежът на Тарант да придобие известност личи ясно от това, че той разпрати преди атаката манифест и показа на живо нападението в социални мрежи, припомня БТА.

На извънредно заседание на новозеландския парламент, свикано след най-смъртоносното нападение в историята на страната, министър-председателката обеща масовият убиец да "понесе цялата строгост на закона".

Новозеландската премиерка призова жителите на страната да окажат подкрепа на опечалената мюсюлманска общност в страната. В Нова Зеландия днес се подготвят първите погребения на убити при атаката.
Новозеландските власти са издали 65 визи на роднини на жертви.

Нападателят уби общо 50 души в две джамии. Още 50 човека бяха ранени. 30 от тях остават в болницата в Крайстчърч. Девет от ранените са в критично състояние. Четиригодишно дете е било транспортирано в болница в Окланд в критично състояние.

Редица новозеландски компании премахнаха днес рекламите си от социалните мрежи. те взеха това решение, след като нападателят от Крайстчърч показа на живо атаката във Фейсбук и постна в Туитър линкове към манифеста, в който изложи своите идеи.