Късно снощи Израел одобри нови ограничения за предотвратяване на разпространението на щама Омикрон, като министрите гласуваха за забрана на чужденци да влизат в страната за две седмици, пише израелското англоезично издание "The Times of Israel".

Новите правила, които влизат в сила в неделя вечер, ще забранят на чуждестранни граждани да влизат в Израел за 14 дни, освен ако не получат специално разрешение от правителствена комисия.

Два самолета от ЮАР до Нидерландия – 600 души, 62-ма с вируса. Има ли с Омикрон?

И Германия, и Италия регистрираха случаи на COVID варианта Омикрон

Израел се отвори отново за чуждестранни туристи в началото на ноември, за първи път от началото на пандемията.

В събота вечер министрите също така разшириха задължителната карантина за ваксинирани израелци, пристигащи от чужбина, и дадоха зелена светлина на агенцията за сигурност "Шин Бет" да възобнови проследяването на заразените хора.

Ваксинираните израелци, които според съществуващите правила трябваше да направят тест за коронавирус при кацане и да останат в изолация, докато получат отрицателен резултат – вече ще трябва да влязат в карантина за 72 часа и да направят нов тест за коронавирус на третия ден след пристигането си.

Неваксинираните пък трябва да останат под карантина най-малко една седмица и могат да напуснат изолацията, след като получат отрицателен резултат от теста, проведен на седмия ден.

Израелците, идващи от високорисковите "червени" страни, ще трябва да се поставят под карантина в определени държавни хотели, докато получат отрицателен резултат от теста за коронавирус.

Експерт пресметна: Омикрон се разпространява около 3 пъти по-бързо ВИДЕО