Израелската армия заяви, че не е видяла доказателства за директен удар по болница в Ивицата Газа, където вчера стотици палестинци загинаха експлозия.

Военен говорител каза пред журналисти, че няма структурни щети на сградите около болницата "Ал Ахли" и няма кратери, съответстващи на въздушен удар. Даниел Хагари обвини "Хамас" в преувеличаване на броя на жертвите от експлозията и каза, че те не може да са разбрали причините за взрива толкова бързо, колкото твърдят.

"Хамас", палестинската въоръжена групировка, която контролира Газа, обвини Израел за смъртоносната атака. Израел твърди, че това е резултат от неуспешно изстрелване на ракета от палестинската групировка "Ислямски джихад".

Българка сред заложниците на Хамас? Посланикът ни в Израел с коментар

Хагари добави също, че около 450 ракети, изстреляни от Ивицата Газа, са се разпаднали и са паднали на нейна територия през последните 11 дни, припомня БНР.

Преди вчерашния взрив в болницата здравните власти в Газа съобщаваха за поне 3000 жертви на продължаващите 11 дни израелски бомбардировки, започнали в отговор на атака на "Хамас", при която загинаха поне 1400 души, а около 200 бяха взети за заложници.

Стотици убити и ранени при израелски удар по болница в Газа ВИДЕО

Боевете доведоха до опасения от разрастване на конфликта в Близкия изток. Напрежението по ливанско-израелската граница е най-смъртоносното за последните 17 години – убити са няколко членове на радикалната групировка "Хизбула" и трима цивилни ливанци, както и поне трима израелски войници.

Захарова за болницата: Израел трябва да предостави снимки, за да докаже, че не е участвал в нападението

Снимката е илюстративна